Amiral Güven: Akıncı’nın inisiyatifini elinden alın!

Kıbrıs’taki federasyon arayışlarına amiralden sert yanıt geldi. Emekli Tuğamiral Güven, 'KKTC Meclisi’nin, Akıncı’nın inisiyatifini alarak, tartışmaya imkan vermeyecek şekilde federasyon söylemlerini ortadan kaldırması ve ‘iki devletli' çözümü karara bağlaması zaruri hale gelmiştir' dedi.

Amiral Güven: Akıncı’nın inisiyatifini elinden alın!

Emekli Tuğamiral İlker Güven, Kıbrıs’ta tek çözümün ‘iki devletli’ bir yapı olduğunu vurgulayan Amiral Güven, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclisi tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın federasyon arayışlarını kısıtlayıcı bir karar alınması gerektiğini belirtti.

Güven şöyle devam etti:

“KKTC Meclisi’nin, Akıncı’nın inisiyatifini elinden alarak, tartışmaya imkan vermeyecek şekilde federasyon söylemlerini ortadan kaldırması ve ‘iki devletli’’çözümü karara bağlaması zaruri hale gelmiştir. Buna paralel olarak, Türkiye’nin 2004 ve 2013 yıllarında Birleşmiş Milletler’e not ettirdiği ve nihayet 18 Mart 2019 tarihinde koordinatlarını kararlı bir biçimde BM’de tekrar kayda geçirdiği ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz Kıta Sahanlığı’ esas alınarak, KKTC’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ tespit edilmeli, Türkiye ile koordineli olarak ilanı yapılmalıdır. Türkiye’nin de Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin müştereken ilanı sağlanmalıdır. Meclis inisiyatifi ile oluşturulacak birliktelik, Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere Lübnan, Mısır ve Libya ile ilişki kurmasını sağlamalı, KKTC ve Türk Mavi Vatanı’nın hak ve çıkarlarını hiçe sayan, hukuksuz Rum eylemleri de uluslararası çapta mahkum edilmelidir.” Aydınlık

ilker güven