Son referandum anketleriyle ilgili Erdoğan'ın açıklamaları 'Evet'çilerde krize yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Halk sistemi henüz anlamadı’ açıklaması ve ‘Sağlıklı bir anket döneminde değiliz’ ifadesi evetçilerde krize yol açtı. Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında AKP ve Bahçeli’nin çevresinde morallerin bozulduğu gözlemlenirken, araştırmacı Adil Gür de sonucu kararsızların belirleyeceğini bildirdi

Son referandum anketleriyle ilgili Erdoğan'ın açıklamaları 'Evet'çilerde krize yol açtı

Nisan ayındaki referandumla ilgili olarak yapılan anketlerde “hayır” oylarının önde olması “evet” çileri telaşlandırdı. Daha önce “Evet’ler yüzde 60’larda” diyen AKP yöneticileri zor durumda kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bahreyn’e giderken havaalanında yaptığı açıklamada, “Şu anda sağlıklı bir anket döneminde değiliz. Bazı anketler gelmiyor dersem o da yalan olur ama asıl anketlerin bize akışı araziye çıkışla beraber daha da yoğunlaşacaktır. Şu anda ben halkımızın cumhurbaşkanlığı sistemini tam olarak anlama dönemine geldiğine ihtimal vermiyorum. Bunu tam olarak anlatmamız lazım” demesi “Evet” cephesinde şok etkisi yaptı. AKP ve Bahçeli’nin yakın çevresinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halk oylaması anketleri ile ilgili sözleri tartışılırken, il ve ilçelerden çok sayıda AKP ve MHP yöneticisinin genel merkezden anket bilgisi almaya çalıştıkları öğrenildi.

MORALLER BOZULDU

Aydınlık'ın haberine göre, Erdoğan’ın açıklamasının “Evetçiler” arasında olumsuz bir algı yarattığını kaydeden bir AKP yöneticisi Erdoğan’ın açıklaması sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

“Cumhurbaşkanımız niye böyle bir açıklama yaptı bilmiyoruz. Ama bizi büyük sıkıntıya soktu. Bizler gittiğimiz yerlerde ‘yüzde 60’lardayız’ diyoruz. Başbakanımız “Açık ara öndeyiz sorun yok’ ifadesini kullanıyor. Örgütleri harekete geçirmeye çalışıyoruz. Zor da olsa örgütler kıpırdamaya başladı. Tam bu sırada Cumhurbaşkanımız anketlerin kötü olduğu anlamına gelen ifadeler kullandı. Halkın sistemi anlamadığını belirtti. İllerden ilçelerden telefon edenler anketleri soruyor. ‘Bizi kandırıyor musunuz, hani ‘Evet’ler yüzde 60’lardaydı’ diye sitem ediyor. Tabanda ‘kaybediyoruz’ havası oluştu.”

BAHÇELİ’NİN ÇEVRESİ

Erdoğan’ın açıklaması partide zor durumda olan Bahçeli’nin çevresinde de moral bozukluğu yaratırken, muhalifleri heyecanlandırdı. “Hayır” çıkması halinde Bahçeli’nin koltuğunu bırakmak zorunda kalacağını vurgulayan muhalifler, “Biz genel merkezden haber alıyoruz. Erdoğan’ın açıklamaları Konya toplantısında şok etkisi yapmış. Bahçeli’nin yanından ayrılmayan isimlerden bizlerle temasa geçmeye çalışanlar oldu. Yeni döneme göre yön belirleme çabaları var” diye konuştular.

5 MİLYON KARARSIZ SEÇMEN BELİRLEYECEK

Kamuoyu Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür de dün Milliyet’teki yazısında halk oylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dönemlerde “Evet”çi diye anılan Adil Gür sonucu kararsızların belirleyeceğini ifade etti.

Gür yazısında şu görüşleri dile getirdi:

“Bugüne kadarki araştırmaların hata sınırları içerisinde ‘Evet ve Hayır’ oylarının birbirine yakın olduğunu görüyoruz. Parti aidiyeti ile kesin kararını vermiş olan, ‘Evet veya Hayır’ oyu kullanacak vatandaşları kampanyalar pek etkilemeyecek. Ancak, referandumun kaderini belirleyecek yüzde 10 gerçekten kararsız bir seçmen kitlesi var. (...)Yüzde 10 seçmen yaklaşık 5 milyon seçmen demek. İşte referandumun kaderini etkileyecek seçmen, tam da bu 5 milyon seçmen. Bu 5 milyon seçmen, parti aidiyeti ile karar vermeyen, kampanyalardan etkilenen bir seçmen kitlesi. Bu seçmenlere doğru yöntemlerle ulaşan, kararlarının belirginleşmesine katkı sunan, bu referandumu kazanacak! “

ELE GÜVENEN YOLDA KALIR’

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve AKP’yi Devlet Bahçeli konusunda uyaran Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, yine uyardı. “Ele güvenen yolda kalır” diyen Türkeş halk oylamasında AKP’nin başkasına güvenmemesi gerektiğini bildirdi.

Türkeş AKP Mamak İlçe Başkanlığı’nın danışma meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, 16 Nisan’da yapılacak referandum ile ilgili olarak AKP’lilere şu uyarılarda bulundu:

“Ele güvenen yarı yolda kalır. Her zaman olduğu gibi AK Parti teşkilatları kendi sorumluluğunu alacak, kendi üstlendiği meseleyi bilecek, iyi anlayacak, vatandaşa da iyi anlatacak. Neticeyi de Allah’ın izniyle alacağız. Önce Allah’a sonra da kendimize güveneceğiz. Yani başkasına güvenmek yok.”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ortak aday olarak çıkardığını ve İhsanoğlu’nun iki partinin oylarının toplamından daha düşük oy aldığını anımsatan Türkeş “Tarlayı kendiniz sürerseniz mahsulü alırsınız. Komşudan yardım bekleyen aç kalır, bunu bilin” dedi.

ulusalkanal.com.tr

anket son referandum anketi referandum anketleri