Çin'den ABD'ye Uygur tasarısı uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla Çin’li yetkilere yaptırım getiren Uygur tasarısı yasalaştı. Çin ABD’ye sert tepki gösterdi. ABD’yi tasarıdan vazgeçmeye çağıran Çin Dışişleri Bakanlığı, “Aksi halde bu durumdan doğacak tüm sonuçlara ABD katlanmakla yükümlüdür" açıklaması yaptı.

Çin'den ABD'ye Uygur tasarısı uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ayrılıkçı hareketlere cesaret verecek adımlarını sıklaştırıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre ve Senato’da onaylanan “Uygur Tasarısı”nı imzaladı. Yasa Çin’li üst düzey yetkililere yaptırım uygulanmasını içeriyor.

Yasayı değerlendiren Trump, metindeki bazı maddelerin zorunlu olmadığını tavsiye niteliğinde olduğunu ve başkana diplomasi yürütme yetkisi verdiğini belirtti.

Uygur Yasasının imzalanarak yürürlüğe girmesinin ardından Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri’ni uyardı. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yasanın geri çekilmesi tavsiye edildi.

Açıklamada Sincan’ın Çin’in iç meselesi olduğu ve dış müdahaleye izin verilmeyeceği kaydedildi. Çin Dışişleri açıklamasında, “Yasanın geri çekilmemesi durumunda Çin buna kararlı bir şekilde direnecektir ve bu durumdan doğacak tüm sonuçlara ABD katlanmakla yükümlüdür” ifadeleri kullanıldı.

Pekin yönetimi ABD’nin Uygur adımını kötü niyetli ve iç işlerine müdahale olmasını yanı sıra uluslararası hukuka da aykırı olduğunu savundu.

ulusal.com.tr

abd çin