İşçi eylemleri arttı!
2014 yılında işçi direniş ve eylemlerinde belirgin bir artış yaşandı. 2014 yılının ilk 6 ayında işçi eylemleri 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 51’lik arttı. DİSK'in araştırmasına göre, bu eylemlerin yarısını taşeron işçileri yaptı.
2014 yılında işçi direniş ve eylemlerinde ciddi bir artış yaşandı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun araştırmasına göre, 2014 yılının ilk 6 ayında, işçi eylemlerinde geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 51’lik bir artış yaşandı. Bu eylemlerin yasını taşeron işçiler yaptı.
Yatağan işçileri özelleştirmeye karşı 450 günden fazla direndi. Dağa çıktı, açlık grevi yaptı, işyerlerini terk etmedi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne günlerce kamp kurdu, burası bizim evimiz diyerek Türk İş genel merkezini işgal etti.
Bir yılı eylemlerle geçiren Yatağan işçileri özelleştirmeleri önleyemedi ama bundan sonra kamulaştırma için mücadelelerinin süreceğini belirtti.
Sendikalı olduğu için işten atılan 93 gün fabrika önünde direnen Denizli Zorlu Tekstil işçileri mücadelelerini örgütlenme alanında sürdürme kararı almışlardı. Aynı zamanda işe iade davaları süren işçilerden 16 kişi işe iade davalarını kazandı, diğerlerinin ise davaları sürüyor.
Ankara'daki HEMA Dişli Fabrikası'nda çalışan işçiler fabrikanın iflas ettiği gerekçesiyle işten çıkartıldılar. İhbar tazminatları, 2003 ile 2006 yılları arasında 30 maaş ve sosyal hakları ise verilmedi. Yıllardır geçim savaşı veren işçilerin fabrika önünde direnişleri hala sürüyor.
VAN-İŞKUR işçileri ise işten atıldıkları için 124 gün direndi. 45 gün Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda yaşayan işçiler 124 günlük mücadelenin ardından zafer kazanarak işlerine geri döndü.
Denizli Beyağaç ve Eskişehir Mihalıççık ilçelerinde Krom madeni işçileri 4 ayı aşkın süre madenleri önünde grevdeydi. Eskişehir’de 166 işçi, Denizli’de de yaklaşık 100 işçi greve katıldı. Bu süreçte işçilere en büyük destekçisi ilçe esnafı oldu. Dayanışma örneği sergileyen Eskişehir esnafı, grev bitene kadar işçilerin bütün ihtiyaçlarını karşıladı.
ulusalkanal.com.tr