Rusya ile ilişkilerin onarılmasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar devreye girdi

Türkiye-Rusya arasındaki krizin çözümü için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar devreye girdi. Akar, Erdoğan'a krizin iş adamı Cavit Çağlar aracılığıyla çözülebileceğini söyledi. Çağlar'ın Rusya’nın özerk Dağıstan Cumhuriyeti’nde yatırımları olduğundan söz eden Akar, Erdoğan'a güvence verdi. Erdoğan'da Çağlar'ı devreye sokarak operasyona yeşil ışık yaktı.

Rusya ile ilişkilerin onarılmasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar devreye girdi

Türkiye-Rusya krizinin çözümünde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Hürriyet Gazetesi'nden Murat Yetkin'in haberine göre, Orgeneral Akar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a işadamı Cavit Çağlar’ın Rusya’nın özerk Dağıstan Cumhuriyeti’nde yatırımları olduğundan söz etti. Çağlar, bölgede bağlantılarını devlet bakanı olduğu dönemde kurmuştu.

Akar, Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’a, Çağlar’ın Abdulatipov aracılığıyla Putin’e bir kanal açtığını bu kanalın değerlendirilebileceğini anlattı. Erdoğan, Akar’ın verdiği güvence ile ikna oldu.

30 Nisan’da İstanbul'da Erdoğan, Akar ve Çağlar'ın katılımıyla bir toplantı yapıldı. Putin'in istediği yazılı beyan için Kalın bir mektup kaleme aldı. Türkiye adına yetkili irtibat görevlisi İbrahim Kalın olacaktı. Putin’in dış ve güvenlik konularındaki başdanışmanı ve özel temsilcisi Yuri Uşakov'da Rusya'nın yetkili irtibat kişisiyidi. Temaslar Kalın, Çağlar, Abdulatipov ve Uşakov arasında yürütülecekti.

Çağlar’ın iş seyahatleri görüntüsüyle yürüttüğü mekik diplomasisi Mayıs’ın üçüncü haftasında hızlandı. Ankara ve Moskova arasında devam eden mektuplaşma Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev 22 Haziran'da açtığı bir telefonla daha somut bir hal aldı. Kazakistan Büyükelçisi, İbrahim Kalın’ı ararak, "Putin'in el sıkışmaya hazır olduğunu" iletti.

Kalın konuşmayı derhal Erdoğan’a aktardı. Rusya'nın istediği özür ve tazminat konularında da yumuşama olunca iki taraf da ikna oldu.

Erdoğan Genelkurmay Başkanı Akar’ı Beştepe’ye çağırdı. Akar gece 23.00’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti. Mektupta son rötuşlar yapıldı. Erdoğan mektubu Akar’ın da önünde imzaladı.

Kazakistan büyükelçiliğine de haber verildi. Kalın, devlete ait bir yolcu jetiyle 24 Haziran Cuma günü sabaha karşı saat 03.00’te mektubu Putin’e iletmek üzere Esenboğa’dan havalandı. Kalın, Cavit Çağlar'ı İstanbul Atatürk havalimanından aldı. Uçuş izinleri yolda alındı.

Uzun ve sıkıntılı bir yolculuğun ardından Mektup Özbekistan'da Putin'e ulaştırıldı. Putin’in danışmanı Uşakov mektubu Putin’e sundu. Sonra da İbrahim Kalın’ı arayarak "Başkanımız olumlu karşıladı" dedi.

ulusalkanal.com.tr

hulusi akar