Madenlerde ürküten karar

Peş peşe yaşanan maden facilarına karşı alınması gereken hayati tedbirlerde ürküten bir gelişme yaşandı. Kömür madenlerinde kullanılan, patlamayı önleyici sistemlerin uluslararası standartlara uygun hale getirilme süresi yönetmelikle 4 yıl uzatıldı.

Madenlerde ürküten karar

Kastamonu Küre, Bursa'nın Mustafakemalpaşa, Balıkesir Odaköy, Zonguldak'ta Karadon, Zonguldak Kozlu, Manisa Soma ve Karaman Ermenek.

2003'ten bu yana ülke tarihine en kara günlerini yaşatan, yüzlerce maden işçisinin şehit olduğu, binlercesinin ölümden son anda kurtulduğu Türk madencilik sektöründe, can güvenliği konusunda değişen birşey yok.

Dünya genelinde en çok ölümlü maden facialarının yaşandığı ülkelerden biri olan Türkiye'de skandal nitelikte bir karar hayata geçirildi.

Kömür madenlerinde kullanılan patlamayı önleyici sistemlerin, uluslararası standartlara uygun hale getirilme süresi 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, hükümet grizu gazı, yanıcı gazlar ve tozlar nedeniyle olası patlayıcı ortama sahip kömür ocakları ile bu ocakların yer üstündeki tesislerinde kullanılan malzeme ve koruyucu sistemlerle ilgili yeni bir karar açıkladı.

Karara göre; patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler 31 Aralık 2019’a kadar “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik"e uygun hale getirilecek. Eski teçhizat ve koruyucu malzemeler 2020 yılına kadar yenisiyle değiştirilebilecek.

Türkiye’de resmi kömür üretimi yapan 176 işyeri var. İş müfettişleri yaptıkları denetimlerde 176 firmadan 126’sını can güvenliği standartlarını da içeren yönetmeliğe uygun olmadıkları için kapattı.

126 işyerinin 65’inin kapatılmasının en önemli nedeni, patlayıcıyı önleme sistemi sertifikasına sahip olmaması. Sertifika zorunluluğu 2019 sonuna kadar uzatan kararname nedeniyle tehlikeli 65 kömür madeninin tekrar açılması gündemde.

ulusalkanal.com.tr