Türkiye ve ABD jetleri Cerablus bölgesindeki iki köyü bombaladı, köyler IŞİD’den temizlendi

Günledir konuşulan operasyonda ilk adım atıldı. Türk ve Amerikan jetleri 98 kilometrelik Suriye sınırına hava operasyonlarına başladı. Yaklaşık 48 saat önce başlayan operasyonda Harcele ve Delha köyleri IŞİD’den temizlendi. AKP, IŞİD'ten boşalacak bölgeye ÖSO, Ahrar-u Şam, Sultan Murat Tugayları adlı örgütlerin yerleşmesini istiyor. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri, bu örgütlerin bölgenin güvenliğini sağlayamayacağı görüşünde.

Türkiye ve ABD jetleri Cerablus bölgesindeki iki köyü bombaladı, köyler IŞİD’den temizlendi

ABD ile Türkiye, Suriye sınırının güvenliği için yapacağı hava operasyonları başladı. Cerablus ve Mare hattının ilk bombalanan bölgesi Kilis’in güneydoğusunda bulunan Harcele ve Delha köyleri oldu.

Türkiye'ye ait altı F-16 ve ABD'ye ait dört F-15, bir AC-130 ve 3 insansız hava aracının havadan destek verdiği operasyona karadan da Türkmen grubu olan Sultan Murat Tugayları harekete geçti.

Operasyonda 70 kadar IŞİD’li öldürüldü. İki köy Sultan Murat Tugayları adlı grup tarafından kontrol altına alındı.

AKP, IŞİD'ten boşalan bölgeye ÖSO, Ahrar-u Şam ve Sultan Murat Tugayları gibi örgütleri yerleştirmek istiyor. Böylece hem bölgenin güvenliğinin sağlanması hem de ABD'nin bölgeyi PYD'ye bırakmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri hükümetle aynı görüşte değil.

Genelkurmay bölgenin güvenliğini ne ÖSO ne de Türkmenlerden oluşan Sultan Murat Tugayları'nın sağlayabileceğini düşünüyor.

Konu son Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın son yaptığı koordinasyon toplantısında da gündeme geldi. Asker, bölgede oluşacak bir güvenlik zaafiyeti ile PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin etkinliğini arttıracağı konusunda hükümeti uyardı.

ulusalkanal.com.tr