SEÇSİS için AYM'ye iptal başvurusu

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz SEÇSİZ(Seçim Bilişim Sistemi)'e karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.

SEÇSİS için AYM'ye iptal başvurusu

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz SEÇSİZ(Seçim Bilişim Sistemi)'e karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Uygulamanın iptalini isteyen Ökçesiz, demokrasinin yeteri kadar kullanılmadığı ve özgürlüklerin yeterince güvence altına alınmadığı devlet yapısında bu tür teknolojilerin, yetkililerin gücüne güç katmak için canavara dönüşebileceğini belirtti. Ökçesiz, 12 yıllık AKP iktidarına dikkat çekti, "Bu tür teknolojiler devlet gücünün ne kadar korkunç bir yapı haline gelebileceğini gösterir ve gösteriyor da zaten" yorumunda bulundu.

AKP'nin Seçim Başarısı Bu Teknolojiler Sayesinde Kuşkulu

AKP Hükümeti'nin iktidara geldiği yıl olan 2002'den beri seçimlerde kullanılan ve ülkemizde giderek kötüye kullanıldığı kanısı yaygınlaşan SEÇSİS uygulamasına karşı Antalya'dan Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu yapıldı. Antalya Nöbetçi Mahkemesi aracılığıyla yapılan bireysel başvuruyu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki suç duyurusu nedeniyle ders verdiği özel üniversite tarafından işine son verilen Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz yaptı. Seçimle ilgili her türlü veri, bilgi ve belgenin üretildiği ve saklandığı bir bilgi sistemi olan SEÇSİS'in AKP Hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kullanıldığına dikkat çeken Ökçesiz, o yılda kurulan bir partinin dünyanın kavramakta zorlandığı bir başarıyı elde etmesinin ve bu başarının son seçimlere kadar artarak sürmesinin 'kuşkuya değer' olduğunu ifade etti. Ökçesiz; "Tüm siyaset bilimciler bilirler ki, iktidarlar giderek yıpranırlar ve ortalama iki seçim dönemi ardından yerlerini bir başkasına bırakırlar. AKP için bunun tam tersi olmaktadır. Öteki partiler için değişmeyen seçmen davranışının bu parti için böylesine köklü bir değişim göstermesi kuşkuya değerdir" yorumunda bulundu.

Demokrasi Yoksa Teknoloji Baskı ve Sahtelik Aracına Dönüşür

Bilgisayar destekli seçim değerlendirme sistemlerinin manipülasyona çok müsait olduğunu belirten Ökçesiz, özellikle özgürlükler ve haklar düzeyinin çok belirginleşmemiş, demokratik refleksleri güçlenmemiş toplumlarda bu tür teknolojilerin kötüye kullanılabileceğini ve kullanıldığını söyledi. Teknoloji ve demokrasi ilişkisinin çok dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini belirten Ökçesiz, demokrasi geliştikçe imkan olarak algılanan bu tür teknolojilerin, ancak demokratik çalışmaların bir yardımcısı olarak görülebileceğini vurguladı. Ökçesiz; "Demokrasi, temel haklar ve özgürlükler geri kaldığı zaman teknoloji gerçekten baskı, sahtelik ve kötü gelişmelerin aracı haline geliyor. Yani teknolojiyi kutsamak yerine, demokrasileri olgunlaştırabileceğimiz bir aracı haline getirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Canavarlaşan Teknoloji

Kamuoyunda tartışmalara yol açan iç güvenlik paketinin konuşulduğu bu günlere işaret ederek sürdürdüğü konuşmasında Ökçesiz, temel hak ve özgürlüklerin yeterince korunmadığı ülkelerde teknolojinin canavarlaşacağına vurgu yaptı. Ökçesiz şunları kaydetti; "Bu güvenlik paketinde teknolojik imkanların bir araya geldiğini düşünün. İşte karşınıza kocaman bir canavar çıkar. Özgürlüklerin gelişmediği yerde, ileri teknolojiler tarihte görmediğimiz faşizmlerin, çok iyi kullanabilecekleri yardımcı araçlar halinde olacaklardır. Teknolojik imkanlar olarak mobeseleri, bir çok gözetleme ve denetleme araçlarını kullanıyoruz. Bunlar bize devlet gücünün, yani özgürlüklerin güvenceye alınmadığı devlet yapısında bu gücün ne kadar korkunç boyutlara gelebileceğini gösterir ve gösteriyor da zaten. Teknolojiye karşı değilim ama teknolojiye karşı temel hak ve özgürlüklerimizin korunmasının önemini vurgulamak zorundayım. Teknolojiye çok dikkat etmek zorundayız. Teknoloji bizi tiranların despotların eline teslim eder. Bizi insanlıktan çıkarır. "

Çözüm; Eski Usul

SEÇSİS uygulamasının tam da bu tür bir uygulama olduğuna dikkat çeken Ökçesiz, SEÇSİS öncesi uygulamaya dönmek gerektiğini belirterek, Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin 2009 yılında verdiği 'yurttaşların seçme ve seçilme haklarının teknolojiyle özünde ihlali ve ihlal ihtimalini engellemek için' elektronik oy kullanmayı yasaklama kararının Türkiye'de de alınması gerektiğini kaydetti. Ökçesiz; "En iyisi biz seçimlerimizi bildiğimiz yoldan yapalım. Şimdiye kadar nasıl yaptıysak, manüel yollardan yapalım. Alman Anayasa Mahkemesi'nin bize gösterdiği kararını bir uyarı olarak alalım. Alman AYM bunu kendi ülkesi için gerekli ve zorunlu gördüyse, bizim de görmemiz gerekir. Bu yüzden Türk AYM bunu ciddiyetle ele alacağını kuvvetle umut ediyorum" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne verdiği başvuru dilekçesinin ekindeki dosyada SEÇSİS sisteminin zaaflarını belgeleyen bilimsel bilgi ve kanıtlarında yer aldığı bilgisini veren Ökçesiz, AYM'nin bu konuda ciddi bir araştırma ve belgeleme çalışması yapmak durumunda olduğunu kaydetti. Konuşmasının ardından Ökçesiz, başvuru dilekçesini AYM'ye ulaştırmak amacıyla Nöbetçi Mahkemeye sundu.

Haber: Devrim Dönmez Koçak

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr