Davutoğlu, bu hafta CHP, MHP ve HDP'nin kapısını çalacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa için bu hafta CHP, MHP ve HDP'nin kapısını çalacak. Davutoğlu, “Türk Milleti” kavramının anayasadan çıkarılması için muhalefet partilerinden destek isteyecek. Muhalefetin de AKP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonunu önermesi halinde masaya oturmaya hazır olduğu belirtiliyor. Temaslarda başkanlık sistemi de gündeme gelecek.

Davutoğlu, bu hafta CHP, MHP ve HDP'nin kapısını çalacak

“Yeni Anayasa” çalışmaları bu hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefet liderlerini ziyaretiyle başlayacak.

Davutoğlu, liderlerden “Türk Milleti” kavramının anayasadan çıkarılması için destek arayacak.

Muhalefetin AKP’nin Meclis’te Uzlaşma Komisyonunu önermesi halinde masaya oturmaya hazır olduğu belirtiliyor.

CHP’nin yeni anayasa önerisine “hayır” demeyeceği ifade ediliyor. CHP, seçim bildirgesinde de Anayasa’dan “Türk Milleti” kavramını çıkaracağını vaat etmişti.

Yeni anayasa çalışmalarına MHP'nin de katılması bekleniyor. Ancak MHP, anayasadan Türk Milleti kavramının çıkarılmasına, anadilde eğitim ve federal özerklik gibi yapılanmaları içerecek bir anayasa değişikliğine karşı çıkıyor.

HDP’nin ise anayasa değişikliğini PKK açılımını yeniden başlatılması ve “özerk” bölgelerin tanınmasına yönelik pazarlıkta kullanacağı belirtiliyor. HDP Anayasa değişikliği için oluşturulacak uzlaşma komisyonunda da yer alacak.

Muhalefet partileriyle başkanlık sistemi de görüşülecek. Davutoğlu başkanlık sistemine ilişkin “Türkiye'nin birinci gündem maddesi değil. Meclis'te muhalefetle konuşmamız lazım” açıklamasını yapmıştı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da “AKP ne istediğini açık açık söylesin biz de fikrimizi belirtelim” demişti. HDP’nin başkanlık sistemi için özerk yönetimlerin tanınmasını talep edeceği dile getiriliyor. MHP ise başkanlık sistemine karşı çıkıyor.

ulusalkanal.com.tr

mhp başbakan davutoğlu