TSK'dan "Dönüşüm" açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı Diyarbakır'daki İkinci Hava Kuvetleri Komutanlığı'nın kapatılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Kuvvetin Eskişehir'e taşınmasının "çözüm süreci" ve "bayrak indirme" olayı ile ilgisinin olmadığı belirtildi. Genelkurmay açıklamasında "dönüşümün Türk Ordusunu, güncellenen NATO Kuvvet Yapısı ile daha uyumlu bir yapıya sahip kılacaktır" dedildi.

TSK'dan "Dönüşüm" açıklaması

Yüksek Askeri Şura kararlarıyla Eskişehir'e taşınan Diyarbakır'daki 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Genelkurmay basında çıkan "çözüm süreci ve bayrak indirme olayı nedeniyle komutanlık lağverdildi" haberlerini yalanldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığında yapılan teşkilat değişikliğinin "ÇÖZÜM SÜRECİ" ve "BAYRAK İNDİRME" olayı ile hiçbir ilgisi olmayıp uzun ve titiz bir çalışmanın ürünüdür.

Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ana muharip unsurlarını tek bir komutanlık çatısı altında Eskişehir'de "Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı" adı altında toplandığını açıkladı.

Yazılı açıklamada "Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı"nın ana bağları anlatıldı. Buna göre; Hava harekâtını tek bir merkezden yönetmek üzere "Komutan Yardımcılığı ve Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezleri Komutanlığı" Diyarbakır'da olacak. Bünyesindeki kara ve deniz koordinasyon üniteleri ile hava ve füze savunmasını bir merkezden yönetecek ve angajman yetkisini kullanacak olan "Hava Savunma Komutanlığı" ise Eskişehir'de oluşturuldu.

Açıklamada, yeni komutanlık ile "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzayı da kapsayacak şekilde bütün hava ve füze savunma unsurları tek merkezden sevk ve idare edilebilir hale getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Genelkurmay açıklamasındaki bir diğer vurguda yeni kurulan "Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı" ile Türk Ordusunu güncellenen NATO Kuvvet Yapısı ile daha uyumlu bir yapıya sahip kılacağı oldu.

"Bu teşkilatlanma, ülkemizin bulunduğu coğrafyanın jeopolitik şartlarına en uygun ve güçlü özelliklerimizi ön plana çıkaracak özgün bir yapılanmadır. Ayrıca söz konusu dönüşüm, Türk Silahlı Kuvvetlerini, güncellenen NATO Kuvvet Yapısı ile daha uyumlu bir yapıya sahip kılacaktır"