Eski Roman Mahallesi Hacıhüsrev'de evini vermeyen vatandaş baskı altında

İstanbul'un tarihi roman yerleşkelerinden Hacıhüsrev Mahallesi'nde kentsel dönüşüm vatandaşı zor durumda bıraktı. Kentsel dönüşüm ile mahalleye giren inşaat firmalarına ev vermeyen vatandaşlar üzerinde baskı kuruyor. Hem de dozerlerle kapılarının önünü kazarak.

Eski Roman Mahallesi Hacıhüsrev'de evini vermeyen vatandaş baskı altında

Sulukule ile vatanlarını kaybeden Romanlar bu kezde Hacıhüsrev'den sürülüyor. Romanların ikinci yurdu olan İstanbul Piyalapaşa, Hacıhüsrev Mahallesi 2013'de Kentsel Dönüşüm alanı ilan edildi.

Yine 2013'te Hacıhüsrev'i rezidans ve avmlerler donatacak kentsel dönüşüm planları onaylandı. 2015'e gelindiğinde bir çok inşaat firması Hacıhüsrev dünüşümü için gaza bastı.

Mahallenin konumu iştah açıcı. İstanbul'un merkezine yarım saat uzaklıkta, üstelik Haliçport projesinden faydalanabilecek bir alanda. Hal böyle olunca ve 6306 sayılı yasada devreye girince firmaların cebi doldu, gariban halk sürgüne mahkum edildi.

Hacıhüsrev Mahallesi'nde ada bazlı devam eden dönüşümlerden birini Polat Holding yürütüyor. Ancak Kat karşılığı, vatandaşlarla anlaşmaya çalışan holding, Baruthanederesi Sokak Numara 16'da yaşayan 4 aileyi ikna edemedi.

POlat inşaat ailelerin bu açıklamalarını onaylıyor.

Firmanın inşaata başlayabilmesi için aileleri ikna etmesi şart. Ama aileler evlerini vermemekte kararlı.

İddiaya göre yurttaşlar tehdit de ediliyorlar.

Polat İnşaat yetkililer evini vermek istemeyn yurttaşların iddialarını kabul etmiyor, ancak yurttaşlar gibi kameraya da konuşmuyor.

Polat Holding'in 2014 yılında açıkladığı projeye göre 902 rezidans, 400 odalı otel, ticaret, ofis ve otopark yapılacak. Piyalepaşa Hacıhüsrev Mahallesi projesinin toplam inşaat alanı 450 bin metrekare olacak. Firma projeyi 2018 yılına kadar tamamlamayı düşünüyor.

HABER: DENİZ ÇAĞLAYAN KAMERA: MEVLÜT AYDOĞAN