AB'den küstah açıklama: Şantaja izin vermeyeceğiz

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, "Avrupa Birliği kendisinin şantaja maruz bırakılmasına izin vermeyecektir" dedi. Hahn, Türkiye sınırı açsa bile 2 sene önceki gibi bir akın yaşanmayacağını söyledi.

Mülteci konusu üzerinden Türkiye'yi hedef aldı. "Şantaja izin vermeyeceğiz" dedi. Bu açıklama AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn'dan geldi.

Alman Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta Hahn, Suriye'deki durum sebebiyle Türkiye üzerinden Avrupa'ya yaşanan büyük mülteci akınının olduğu 2015 senesine göre AB’nin daha tedbirli olduğunu belirtti.

"Durum değişti" diyen Hahn, Türkiye'nin sınırlarını açması halinde bile iki sene önce olduğu gibi bir akının yaşanmayacağını ifade etti.

Balkan güzergahının kapatılması, Ege Denizi'nde düzenli kontrollerin yapılması ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin desteklenmesiyle geçen iki senede gerekli tedbirlerin alındığını belirten Hahn, "Avrupa Birliği kendisinin şantaja maruz bırakılmasına izin vermeyecektir" dedi.

Öte yandan Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yaşanan gerginliğin düşürülmesi için başlatılan temas trafiği sürüyor. En kritik görüşme ise, 25 Temmuz’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak.

Bu kapsamda Türkiye-Avrupa Birliği Bakanlar Düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda; müzakere süreci, enerji, ekonomi, ticaret ve terörle mücadele alanlarında iş birliğinin yanı sıra Türkiye ile AB arasında çetin sorunlar arasında yer alan mülteci ve vize serbestisi konuları da ele alınacak.

Toplantıya, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik katılacak. Avrupa Birliği’nden ise Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn katılacak.

ulusal.com.tr

suriye ab mülteci