Ehliyet sistemi değişti

Ehliyet almak isteyenlerin sınav esasları değişti. Sürücü adayları artık direksiyon başında daha kapsamlı test edilecek. Yeni düzenlemelerle sürücü kurslarına da ağır yükümlükler getirildi. İstanbul Sürücü Kursları Federasyonu yöneticileri, yeni kriterlere uyum sağlayabilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Ehliyet sistemi değişti

Ehliyet sisteminde 1 Ocak'ta yürürlüğe giren düzenlemelerin ardından Motorlu Taşıt Sürücüleri Uygulama Sınavı Esasları da değişti.

Sürücüler adayları önce 5 dakika kullanacakları araçların donanımıyla ilgili sorulara yanıt verecek, ardından direksiyon başına geçecek.Bu aşamadan sonraki değişiklikler 4 başlıkta toplanıyor.

Yeni düzenlemeler sadece sürücü adayları için değil sürücü yetiştiren kurslar için de ağır yaptırımlar içeriyor.

Sürücü kurslarının her ehliyet sınıfına uygun aracı demirbaş olarak edinmeleri ve en az 3 farklı sertifika programı açmaları gerekiyor. Tır olarak bilinen araçlar için gerekli C-E sınıfı sertifaka programında kullanılabilecek 10 yaşındaki bir aracın maliyeti 100 bin lirayı buluyor.

İstanbul Sürücü Kursları Federasyonu Yöneticisi Ali Öztürk, sürücü kurslarının yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için teşfik edilmelerini istedi.

Orta vadede sektörün önündeki tehlike ise tekelleşme.

Yeni düzenlemelerle eğitim seviyenin yukarıya taşınacağını vurgulayan İstanbul Sürücü Kursları Federasyonu yöneticileri; gerekli şartların devlet desteği olmadan sağlanamayacağına dikkat çekti.

Haber: Özer Sürmeli

Kamera: İhsan Ulak

ulusalkanal.com.tr