ABD-Rusya cephelerinde açıklamaların sertliği artttı

"Kimyasal saldırı" bahanesiyle Suriye'yi bombalayan Amerika açıklamalarda sertliğin dozunu da arttırdı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer "Suriye konusunda anlaşamazsak Rusya uluslararası toplumdan izole edilir" dedi. Amerika'nın son Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye'ye bombardımanın devam etmesi gerektiğini öne sürdü. Amerika Savunma Bakanı da kimyasal saldırıdan kesin olarak Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Amerika'nın bombardımanından sonra Amerika-Rusya cephelerinde açıklamaların sertliği artttı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Suriye'de Amerika'nın çıkarlarına uygun bir anlaşma sağlanamadığı takdirde, Rusya'nın tecrit edilebileceğini" belirtti.

Spicer, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Amerikalı sözcü, "Eğer ulusal çıkarlarımıza uygun bir anlaşma sağlayamazsak, Rusya kesinlikle izole edilir" dedi.

Sözcü "kimyasal saldırı" iddiası üzerinden Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı hedef alan açıklamalarını da sürdürdü. Esad'ı Hitler'e benzetti. Hatta daha da ileri gitti, "Adolf Hitler'in bile II. Dünya Savaşı sırasında kimyasal silah kullanmadığını" söyledi. Bunun üzerine Spicer'a, Nazilerin, II. Dünya Savaşı sırasında, soykırım için gaz kullandığı hatırlatıldı. Spicer ise "Esad'ın kullandığı şekilde kendi halkının üzerinde gaz kullanmadı, onları 'Soykırım merkezleri'ne gönderdi" yanıtını verdi,. Spicer'ın bu açıklaması da sosyal medyada gündem oldu. Tepkiler üzerine Spicer, brifingin ardından kısa bir yazılı açıklama yaparak "kastının Esad-Hitler kıyaslaması yapmak olmadığını" belirtti.

Esad'ı hedef alan bir açıklama da Amerika'nın son Şam Büyükelçisi Robert Ford'tan geldi. Ford, Esad'ın yeniden kimyasal silah kullanmaya çalışacağını iddia etti, "Suriye'ye yönelik saldırıların devam etmesi gerektiğini" söyledi.

Amerika Savunma Bakanı James Mattis de "Kimyasal saldırı kararının verilmesinden ve saldırıdan Suriye rejiminin sorumlu olduğuna hiç şüphe yoktur" dedi.

ulusalkanal.com.tr

abd suriye şam Beyaz Saray