Bafa için bir araya geldiler

Bafa için bir araya geldiler

"BAFA GÖLÜ KURTARMA VE YAŞATMA PLATFORMU GİRİŞİMİ" dün (7 Haziran Cumartesi günü) saat 13.00'da Bafa Gölü kıyısındaki Gölyaka Köyü'nde bir toplantı düzenledi.

Bafa gölü toplantısına Bafa Platform Girişimi Temsilcisi Reşat Uygun, CHP Muğla milletvekilleri Tolga Çandar ve Nurettin Demir, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, EKODOST Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, çevre köy muhtarları, bölge halkı, BAfa sevdalıları ve çevreciler katıldılar. Gölde incelemelede bulunduktan sonra Gölyaka köy kahvesinde toplantı düzenlenerek konu enine boyuna tartışıldı.

CHP Milletvekili Tolga Çandar, göle sahip çıkılmazsa Simav ve Elmalı gölleri gibi Bafa Gölü'nün de kuruyacağını belirterek, "orda burda efelenip duran başbakan elden gelenin yapılmasını emretse bu göl kurtulur. Ama yapmıyor. Çünkü kirli atık atan fabrikalar bir AKP'li tanıdıkla işini yürütmekte.Hastalık tesbit edilmiş, tedavi yöntemi belli hükümet insanları oyalıyor" şeklnde konuştu.

CHP Milletvekili Nurettin Demir, 1960'lardan beri devrimci bir geçmişe sahip olan Bafa halkının bu sorunda da mücadele edeceğine inandığını söyledi. Mecliste bu sorunu dile getirmenin yetmediğini halkın kendisinin de örgütlü bir şekilde gölüne, bölgesine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da halkın kendisinin bu konuda etkin olmasını istedi., bilim adamlarının konuyu yıllardır araştırdıklarını ve hem nedenleri hem de çözümleri ortaya koyduklarını belirterek belediye olarak kendilerinin de ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’yle birlikte Bafa Gölü’nde çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü’nden hidrobiyolog Kutsal Kesici, açık ve net bir şekilde göl suyunun zehirli olduğunu, belirterek bu gidişle burada tüm canlılar arasında ölümler olacağı tehlikesine dikkat çekti. Bu zehirlenmeden, balıkların, büyük ve küçük baş hayvanların etkileneceğini, bunların etini, sütünü, yumurtasını, balını vb yiyenlerin de etkileneceğini, sineklerin hastalık yayacağını anlattı.

Kesici alınacak önlemleri 3 noktada sıraladı: 1. Göl dibindeki algler ve dört metreye ulaşan balçık mekanik bir şekilde temizlenmeli. 2. Biyolojik savaş. Probiyotik organizmalar kullanılıyor, uygun zamanlarda göle aşılanıyor. Burada da yapılalı. 3. Temiz su verilmesi. Dinar'da temiz, içilecek su durumunda olan Menderes suyu buraya ulaştığında 4. sınıf kirli su haline gelmekte. Menderesten şu anda gelen su gölü daha da fazla kirletiyor.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Burada yaşayanların tedirgin ve mutsuz olduğuna, dikkat çekerek "Tüm ilgili kurumlar, bilim insanları, STK’lar bir araya gelmeli, Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Bafa’yı yeniden eski durumuna getirmelidir" dedi.

Kendisinin aynı zamanda Menderes Havzası Platformu başkanı olduğunu belirterek Bafa Gölü Platformu ile birleşerek daha güçlü bir kuruluş olmayı önerdi. Böylece hem Aydın hem de Muğla bölgesinin güçlerinin birleştirebileceklerini belirtti. Konunun hem yurtiçi hem de yurtdışı kamuoyuna bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

Abdullah Gürgün, 1996 yılında "Ölü Göl Bafa" isimli bir belgesel yaptığını, o sıralar bazı bölgelerde bulunan kirliliğe ve balık ölümlerine dikkat çektiğini ama aradan geçen 18 yıl içinde hiç bir önlem alınmamış olduğu için bugün gölün bu hale geldiğini belirterek gölün temizlenmesi konusunda İsveç'teki bazı uygulamaları anlattı. Orada bir belediyenin, göl temizleme, geri dönüşüm konularında bilimsel çalışmalar yaparak temizleme ve geri kazanım sistemleri geliştirdiğini, biyogaz yaparak belediye otobüslerinde taksilerde kullandığını, artanını sattığını, hem çöp ve kirlilik sorunu çözmekle kalmayıp bu sistemleri irili ufaklı şekilde yaparak çeşitli ülkelere sattıklarını anlattı. Göldeki aglerin ve balçığın, çaylara atılan çöplerin ve hayvan gübrelerin aynı şekilde değerlendirilerek bölge halkına gelir kaynağına çevrilebileceğini açıkladı.

Sorunlarını dile getiren Bafa bölgesi köylüleri çaresizliklerini ifade ettiler. Kokudan pencereleri kapalı oturmak zorunda kaldıklarını belirterek, bölgedeki fabrikalar, balık yavrusu tesislerinin mi yoksa kendilerinin mi bu gölü bu hale getirdiği sorusunu sordu.

Daha sonra platformun çalışma planı tesbiti için çalışmaların sürdürülmesine karar verildi.

ABDULLAH GÜRGÜN /BAFA

FOTOĞRAF: ABDULLAH KIRBAŞ

ulusalkanal.com.tr