Azerbaycan'dan kararlılık mesajı

Ermenistan saldırılarına karşı Azerbaycan’dan kararlılık mesajı geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çatışmaların durması için tek koşul olarak Ermenistan ordusunun geri çekilmesini gösterdi. Ermenistan Azerbaycan çatışması ile ilgili uluslararası siyaset sahnesi de hareketliydi. İran'dan yine Bakü'ye destek geldi, Almanya ateşkes çağrısı yaptı. Fransa ise yine Türkiye'yi hedef aldı.

Azerbaycan'dan kararlılık mesajı

Azerbaycan topyekün işgalin karşısında. Geri adım yok. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir kez daha kararlılık mesajı verdi. Çatışmaların durması için, "tek koşul Ermenistan ordusunun geri çekilmesidir" dedi.

Başarılı operasyonlarla, stratejik noktalar işgalden kurtarıldı. Aliyev, kendilerine sadece Pakistan, Afganistan ve Türkiye'nin destek verdiğini söyledi.

Çatışmalarda İran'ın tavrı merak ediliyordu. Ermenistan'ın karşısında yer aldı. Son olarak Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi ile Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev telefonda görüştü.

Bakü ile Erivan arasındaki anlaşmazlıklar için müzakere yolu işaret edildi. İran tarafının işgalin sonra ermesinden yana olduğu vurgulandı. Silah ve malzeme iddialarının da asılsız olduğu belirtildi.

Konu Rusya'nın da gündeminde. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin Dağlık Karabağ krizinde Azerbaycan'a destek açıklamalarını onaylamadıklarını söyledi. "Tüm bölge ülkelerini itidale, çatışmanın taraflarını da askeri faaliyetleri derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Almanya Başbakını Merkel'den acil ateşkes çağrısı gelirken, Fransa yine Türkiye'yi hedef aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Dağlık Karabağ krizine ilişkin 'savaş yanlısı' olduğunu iddia etti. Bu durumun endişe verici olduğunu kaydetti.

ABD Başkan Adayı Joe Biden da sosyal medya hesabından, paylaşımda bulundu. ABD Başkanı Trump'ı 2 ülke arasındaki gerilimi düşürmeye çağırdı. Türkiye içinse çatışmanın dışında kalmasını gerektiğini söyledi. Biden'e yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. "Ermenistan'dan da işgale son vermesini ister miydiniz? Yoksa sadece Ermeni lobisinin karalama kampanyalarına teslim mi olurdunuz?" diye sordu.

ulusal.com.tr

Azerbaycan Ermenistan