Azerbaycan 28 yıl aradan sonra tekrar Laçin'de

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da işgalden kurtardığı topraklarını bir bir geri alıyor. Ermenistan'a verilen sürenin dolmasının ardından Azerbaycan Ordusu Laçin'e girdi. Laçin’de 28 yıl sonra Azerbaycan bayrağı dalgalandırıldı. Öte yandan Dağlık Karabağ’a kurulacak Türk-Rus Ortak Merkezi için çalışmalarda son aşamaya gelindi. Milli Savunma Bakanlığı, ortak merkezin yakın zamanda faaliyete başlayacağını duyurdu.

Azerbaycan 28 yıl aradan sonra tekrar Laçin'de

Ermenistan’ın işgali altındaki Laçin, 28 yıl sonra Azerbaycan kontrolüne geçti.

Azerbaycan karşısında tarihi hezimete uğrayan Ermenistan’a, Laçin’i terk etmesi için verilen süre doldu. Azerbaycan ordusu, gece saatlerinde Laçin’e girdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Laçin kent merkezine bayrak dikilmesine ilişkin görüntüleri yayınladı.

Ermenistan sınırında bulunan Laçin, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki tek bağlantı yolu olması açısından stratejik öneme sahip… Bu özelliği nedeniyle 1990'lı yıllardaki savaşta Ermeni güçlerinin ilk hedeflerinden biri olmuş ve 18 Mayıs 1992'de işgal edilmişti.

Azerbaycan’ın hem sahada hem de masada tarihi yenilgiye uğrattığı Ermenistan, işgal ettiği bölgelerden çekilmek zorunda kalmıştı.

Dağlık Karabağ’da ateşkesin garantörlüğünü ise Rusya ve Türkiye yapıyor.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ateşkesi denetlemek amacıyla, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 11 Kasım’da, Türk-Rus Ortak Barışı Koruma Merkezi’nin kurulması için mutabakat zaptı imzalamıştı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, imzalanan mutabakat ile kurulan ortak merkezin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi için gerekli çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Laçin’de kontrolü ele Azerbaycan’ı da kutladı. Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Kardeş Azerbaycan, Karabağ’da elde edilen büyük zafer sonrası işgal altındaki öz topraklarıyla buluşmaya devam ediyor” denildi.

Ordusu, Azerbaycan ordusunun Karabağ’da mayın temizleme çalışmalarına da destek veriyor.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Kara Kuvvetlerine bağlı mayın ve EYP tespit-imha timleri, Dağlık Karabağ’da hem temizleme çalışmalarına katılacak, hem de Azerbaycan birliklerine eğitim verecek.

ulusal.com.tr

Azerbaycan Ermenistan laçin