'Süreçte rol alacak herkes, nereye doğru gidildiğinin farkında'

Başbakan Ahmet Davutoğlu Azerbaycan yolunda "tampon bölge" sorularını yanıtladı. 30 kilometrelik Birleşmiş Milletler güvencesi altında bir bölgeden bahsetti, "zamanında kurulsaydı Suriye'de yeni bir yönetimin önü açılabilirdi" dedi.

'Süreçte rol alacak herkes, nereye doğru gidildiğinin farkında'

Başbakan Ahmet Davutoğlu gazetecilerin Suriye sınırına tampon bölge tartışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı. Davutoğlu, "Öyle bir yer olsun ki, BM güvencesi altında insanlar oraya sığınabilsinler ve o insanlar bizim sınırımızdan içeriye bir baskı oluşturmasın. Türkiye’nin çevresinde 30 kilometrelik böyle bir tampon bölge olsaydı ve mültecileri biz orada ağırlamış olsaydık, Suriye halkı, "memleketimi terk ettim" psikolojisine girmezdi." dedi.

Davutoğlu tampon bölge "Biz söylediğimizde yapılsaydı, Özgür Suriye Ordusu'nun önü açılırdı" diye konuştu.

"Eğer "no fly zone" (uçuşa yasak bölge) olsaydı ve hava operasyonu olmasaydı Özgür Suriye Ordusu alanda çok rahat ilerleyebilir, kendisini koruyabilir ve belki de yeni bir yönetimin önü açılırdı. Güvenli bölge o gün Sünni Araplara, daha çok Türkmenler’e lazımdı, bakın bugün Kürtlere lazım. Yarın da belki Nusayrilere lazım."

Başbakan, Ekim ayında Irak ve Suriye tezkerelerinde içerik değişikliğini gündeme getirdi. Davutoğlu, "Var olan tezkereler yenilenecek. Ama muhteva değişikliği olabilir. Irak tezkeresinin çıktığı 2007’den sonra şartlar çok değişmediği için genelde aynı kaldı ama şu anda tehdit algısı değişti. Suriye için de değişiklikler var. Tezkerede İncirlik ile ilgili bir boyut yok." dedi.

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakan Kerry’nin, IŞİD’in petrol ticaretini Türkiye sınırlarında yaptığı yönündeki açıklaması hakkında da konuştu. "Yok böyle bir şey" dedi.

Açılım sürecine de değinen Davutoğlu Genel Kurmay Başkanını "TSK sürecin içinde değil" açıklamasını da değerlendirdi. "Bu konuda böyle bir sıkıntı yok. Bu süreçte rol alacak herkes, her kurum, her taraf şu anda nereye doğru gidildiğinin farkında." dedi.

ulusalkanal.com.tr