Cep telefonu kullanımı beyin tümörü riskini artırıyor
Beyin Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kılınç, cep telefonu kullanımının beyin tümörünü etkileyen önemli faktörlerin başında geldiğini söyledi.
Beyin Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kılınç, cep telefonu kullanımının beyin tümörünü etkileyen önemli faktörlerin başında geldiğini söyledi.
Beyin Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kılınç, 2007 yılında yapılan bir çalışmada 10 yıl ve üzeri cep telefonu kullananların beyin tümörü hastalığına yakalanma riskinin iki kat arttığını söyledi.
Aynı sonucun 2009 yılında yapılan araştırmada da çıktığını dile getiren Kılınç, “Elektromanyetik alana maruz kalanlarda glial tümör (beyin tümörü) anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. 2011 yılındaki bin 251 vaka üzerinde yapılan çalışmada 10 yıldan fazla kablosuz telefon kullananlarda 1,8, cep telefonu kullanan kişilerde 2,7 oranında artış gözlenmiştir. Aynı çalışmada eğer telefonun kullanımı 20 yaştan önce başlanmışsa riskin daha da artığı belirlenmiştir. Kablosuz telefonda 3,9, cep telefonunda ise bu oran 4,9 kattır. 2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), radyo frekansı elektromanyetik dalgalarını insan için muhtemel karsinojen statüsüne aldıklarını bildirilmiştir. Her 100 saat fazla kullanımın orantılı olarak riski artırdığı, yine 20 yaş öncesi kullanımın da etkili olduğu belirtilmiştir. 2014 yılında yapılan çalışmada günde 3 saat veya daha fazla kullananlarda gelişen tümörlerin seyrinin kötü olduğu tespit edilmiştir. Son olarak Fransa’da yapılan çalışmada 896 saat ve üzeri glioma riskinin 2,89 oranında olduğu ifade edilmiştir. Çin’de yapılan bir çalışmada sebze ve meyve tüketiminin glial tümör riskini anlamlı düzeyde azalttığı belirtilmiş, kabak türleri ve sarımsak tüketiminin, taze balık tüketiminin risk azaltıcı olduğu gözlenmiştir. Günde 5 kupadan fazla çay ve kahve tüketiminin glial tümör koruyucu niteliği gösterilmiş ve bu özelliğin erkeklerde anlamlı olduğu belirlenmiştir” dedi.
İHA