İşten çıkartma 3 ay yasaklanıyor

Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleşiyor. İşverenin işçi çıkartmasına 3 ay yasak geliyor. Hükümetin hazırladığı yasa taslağında koronavirüs nedeniyle işverene ücretsiz izne çıkartma hakkı da verilecek. Bu işçilere İşsizlik Fonu'ndan aylık bin 177 lira ödeme yapılacak. Çalışma hayatı uzmanlarına göre adımlar olumlu ancak ödemeler yetersiz. Ayrıca yasalara aykırı olan işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkartma yetkisi de 3 ay ile sınırlanmalı.

İşten çıkartma 3 ay yasaklanıyor

İşten çıkartmalara 3 ay yasak gelecek, işverene ise ücretsiz izne çıkartma hakkı tanınacak.

Hükümet yeni tip koronavirüse karşı işçinin de işverenin de en az düzeyde etkilenmesi için tedbirleri arttırıyor. Bu kapsamda Ak Parti'nin bir yasa taslağı hazırladığı öğrenildi. İş dünyasının görüşüne sunulan taslakta işverenin 3 ay işçi çıkartmasının yasaklanması hedefleniyor.

Mevcut yasalara göre işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkartma hakkı bulunmuyor. Ancak taslakta işverene 3 ay işçiyi ücretsiz izne çıkartma yetkisi tanınıyor. Cumhurbaşkanına da bu süreyi 6 aya kadar uzatma yetkisi veriliyor. Bu süre içinde işçilere İşsizlik Fonu'ndan ödeme yapılacak.

Çalışma hayatı uzmanı Yıldırım Koç, taslağı Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Koç, Türkiye tarihinde işten çıkartmanın ilk defa yasaklandığını hatırlattı.

Koç,taslakta eksik bulduğu maddeleri de tek tek aktardı. Bu maddelerde düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

ulusal.com.tr

koronavirüs