Kırklareli'nde bağ bozumu
Üzüm diyarı Kırklareli'nde bağ bozumu heyecanı yaşanıyor. Günün ilk ışıklarıyla yola çıkan kadınlar gün boyunca üzüm bağlarında hem türküler söylüyor hem de hasat yapıyor.
"Üzüm kenti" olarak anılan Kırklareli'nde üzümleri kadınlar hasat ediyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çevre illerden yola koyuluyorlar. Kimi traktörlerle, kimi de "pır pır" denilen araçlarla üzüm bağlarına gidiyor. Sıcağa kalmamak için kahvaltıdan önce tatlı bir telaşla çalışıyorlar.
Yemek molasını imece usulü yapıyor, ekmeğe domates, peynir, zeytin ve karpuzu katık ediyorlar. Odun ateşinde yorgunluk çayı demliyor, çalışmayı ve üretmeyi seviyorlar.
Kırklareli'nin eski adı Lozengrad, yani "üzüm kent" anlamına geliyor. Bağ bozumu kadınlar için önemli bir geçim kaynağı. Çalışırken kâh neşeli, kâh hüzünlü şarkılar ve türküler söylüyorlar.
Yağmur, çamur, kavurucu sıcak ve toz gibi türlü zorluklara katlanıyor, şikayet etmiyorlar.
Üzümler kasalarda toplanarak kamyonlara yükleniyor. Bir kısmı sofralık oluyor, bir kısmı ise hardaliye yapımında kullanılıyor. Kırklareli üzümü, lezzetiyle Türkiye'nin dört bir yanından alıcı buluyor.