Orman yangınları en çok öğleden sonra çıkıyor

SAMSUN Orman İşletme Müdürü Halil Oflu, "Yangınlar genel olarak yazın tatil günlerinde öğleden sonraki vakitlerde çıkmakta, sonbahar döneminde ise bahçe temizliği nedeni ile yakılan ateşin ormana kaçırılması nedeni çıkmaktadır" dedi.

Orman yangınları en çok öğleden sonra çıkıyor

Orman İşletme Müdürü Halil Oflu, orman ve mesire alanlarında çıkan yangınlar ile alınan önlemler hakkında bilgi verdi. Oflu, kentte Samsun, Bafra ve Vezirköprü Orman İşletme Müdürlükleri olmak üzere 3 Orman İşletme Müdürlüğü bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Müdürlüklerimiz il genelinde 380 bin 550 hektar, orman alanı olarak 566 bin 171 hektar, açıklık alan ise olmak üzere toplam 946 bin 721 hektar alandan sorumludur. Yangınlar genel olarak yazın tatil günlerinde öğleden sonraki vakitlerde çıkmakta, sonbahar döneminde ise bahçe temizliği nedeni ile yakılan ateşin ormana kaçırılması nedeni çıkmaktadır. Bunun dışında olarak doğal nedenler ile çıkan kısmı yıldırım düşmesi sonucu olmaktadır. Anız yangınlarına karşı tüm muhtarlıklar yazılı olarak uyarılmış olup ateş yakılmaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Ayrıca ormanlık alan, mesire yeri ve piknik alanlarında ateşli piknik yapılmaması için uyarılar yapılmış, pikniğin yoğun yapıldığı günler ve hava sıcaklığının yüksek riskli olduğu dönemlerde motorize ekiplerimiz sürekli devriye gezerek vatandaşlarımız uyarılmaktadır."

Bafra ve Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 5 adet gözetleme kulesiyle gerekli denetimlerin ormanlık alanlarda sürekli yapıldığını söyleyen Müdür Oflu, şöyle devam etti:

"Yangın Gözetleme Kulesi Bafra Orman İşletme Müdürlüğü ve Vezirköprü Orman İşletme Müdürlükleri'nde bulunmakta olup toplam 5 adettir. Samsun Orman İşletme Müdürlüğü olarak 2 arazöz ve 1 ilk müdahale ekip aracımız var olup her gün 24 saat üzere çıkabilecek yangına müdahale etmek üzere 1 adet ilk müdahale ekibimiz hazır tutulmaktadır. İlk Müdahale ekibimiz 10 kişiden oluşmaktadır. Aynı şekilde Bafra Orman İşletme Müdürlüğü ve Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğünün de araç ve ekibi 24 saat esası ile hizmet etmektedir." DHA