Drone'lar, NATO'nun gündemine ‘güvenlik tehdidi’ olarak girdi

Dünya genelinde kullanımı giderek yaygınlaşan insansız hava araçları, NATO gündemine ‘güvenlik tehdidi’ olarak girdi.

Drone'lar, NATO'nun gündemine ‘güvenlik tehdidi’ olarak girdi

Askeri istihbarat alanında geliştirilen ancak son dönemde sivil hayatta da çeşitli sektörlerde yoğun olarak kullanılmaya başlanan insansız hava araçlarının askeri alanda 'güvenlik riskleri' arasına girmesi gündemde. NATO kaynaklarından edinilen bilgiye göre, insansız hava araçlarının kullanımının artmasının güvenlik üzerindeki etkileri üzerine yeni teknolojiler geliştirilmesi konusunda NATO'da yoğun bir ilgi oluştu. Üye ülkeler tarafından konu, NATO uzmanlarına sıkça yöneltilmeye başlandı.

YASAKLANMAYACAK AMA...

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; NATO'nun barış ve güvenlik birimi, konu üzerinde çalışmaları başlatmaya hazırlanıyor. Halen terörle mücadele, siber tehdit, güvenlik altyapıları, kitle imha silahları üzerine çalışmalar yürüten birim, bunlara 'drone' olarak da tanımlanan insansız hava araçları kaynaklı tehditler konusunu da ekleyecek. NATO Barış ve Güvenlik Birimi, yeni risk algılaması kapsamında drone kullanımını detaylıca inceleyecek. Yüksek risk unsuruna rastlanması ve ulusal güvenliği tehdit edeceğine inanılması halinde önlem alınması gündeme gelebilecek. Bu önlem de, drone teknolojisine karşı ileri teknoloji güvenlik tedbirleri üretimi yönünde olacak. Drone yasaklanmayacak ancak risk algısına karşı anti-drone sistemler geliştirilecek.

GÜNDEM OLMASI KAÇINILMAZ

“Yeni ortaya çıkan teknolojilerin güvenlik riski yaratması bizim için çok önemli” diyen NATO kaynakları, drone konusunun henüz gündemlerine yeni geldiğine işaret ediyorlar. Dolayısıyla bunun bir süreç alacağı ve önlemlerin de NATO'nun güvenlik riski olarak kabul etmesi halinde gündeme gelebileceğini vurguluyorlar. Halen NATO'da yeni teknolojilerle ilgili konuların araştırılması ihtiyacı, ittifak üyesi bir ülkeden gelen talep ya da NATO içerisinde konuya ilişkin artan bir ilgi olması halinde ortaya çıkıyor. Yine üye ülke talebi yahut NATO uzmanlarının talebi üzerine de konu çalışılmaya başlanıyor. 'Drone' konusunun da son dönemde artan ilgi ve üye ülke talepleri üzerine NATO'nun çalışma ihtiyacı olarak ön plana çıktığı belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr