İdlib'te operasyon için uzlaşı

İdlib'in teröristlerden arındırılması konusunda yoğun diplomasi sürdürülürken, Ankara ve Moskova, "teröristlerin ayrıştırılması ve operasyon" konusunda hemfikir. Açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. 10 gün içinde Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile 3 kez görüşen Lavrov, Ankara ve Moskova arasında siyaseten bir uzlaşı zemini olduğunu söyledi.

Ankara ve Moskova İdlib konusunda yakın temasta. Üst üste yapılan görüşmelerde uzlaşı adımları atılıyor. İki ülke teröristlerin ayrıştırılması ve yok edilmesi konusunda görüş birliği içinde...

Açıklamayı yapan isim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov. Rus bakan, "Normal silahlı muhaliflerin El Nusra militanlarından ayrılması, eş zamanlı olarak bu militanlara karşı operasyon hazırlanması ve sivillere yönelik risklerin en aza indirgenmesi gerektiği konusunda Moskova ve Ankara ortak görüşe sahip" dedi.

Rus bakan, Ankara ve Moskova arasında İdlib konusunda siyaseten bir uzlaşı zemini olduğunu söyledi. İdlib’deki militanları "yok edilmesi gereken iltihaplı bir çıban" olarak niteledi.

Suriye savaşının sona erdirilmesi için mihenk taşı olan İdlib’de Rusya’nın desteğiyle geniş çaplı bir operasyon düzenleneceği beklentisi var. Rusya İstanbul Boğazı üzerinden Akdeniz’e çok sayıda savaş gemisini konuşlandırmış durumda. Rus basınına göre, Akdeniz’e konuşlanan gemiler, Moskova’nın Suriye iç savaşına müdahil olduğu 2015 yılından bu yana bölgede yaptığı en büyük askeri yığınağın bir parçası.

Şam yönetimine yakın bir kaynak da İdlib’e olası operasyon konusunda bazı ayrıntılar paylaştı. Kaynağa göre, Suriye ordusu İdlib’e aşamalı bir operasyon düzenleyecek. İlk aşamaya son şeklinin verildiğini söyleyen kaynak operasyonun ne zaman başlayacağına ilişkin takvim vermedi ancak operasyonun hedefleyeceği bölgeleri sıraladı.

Kaynağa göre, ilk aşamada İdlib’in batısındaki ve güneyindeki bölgeler hedef alınacak, İdlib kent merkezine girilmeyecek. Operasyonun ilk aşamasında batıdaki Cisr El Şugur, Gab Ovası ile güneyde Han Şeyhun ve Marat El Numan hedef alınacak. Böylece Halep’ten Hama ve Lazkiye’ye kadar uzanan geniş bir alanda Suriye’nin iki önemli oto yolunun kontrolünün yeniden ele alınması amaçlıyor.

ulusal.com.tr

türkiye rusya suriye operasyon idlib