AYM'ye başvurdu: 20 vekil zorunluluğuna itiraz!

AYM'ye başvurdu: 20 vekil zorunluluğuna itiraz!

Gazeteci yazar Hulki Cevizoğlu, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunun 7. maddesinin iptali için bugün öğlen saatlerinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunun 7. maddesinin Anayasa'nın 10. maddesine aykırı olduğu için başvurduğunu ifade eden Ulusal Kanal programcısı Cevizoğlu ulusalkanal.com.tr'ye şunları ifade etti:

Bugün 16:00'da Anayasa Mahkemesi'ne 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanununun 7. maddesinin iptali için başvuru yaptım. Çünkü bu 7. madde Anayasa'mızın 10 maddesine ( Kanun önünde eşitlik) aykırı. Ortada büyük bir hak ihlali söz konusu. Çünkü TBMM'deki 20 vekil bir araya gelip aday gösterebiliyor, ama başka mesleklerden, sivil toplum kuruluşlarından kişiler bir araya gelip aday gösteremiyor. Şayet başvurum kabul edilirde 7. madde iptal edilirse Türkiye'nin kaderi değişir. Böylece Türk milleti dayatma ve proje adayların tahakkümünden kurtulup gönlündeki Cumhurbaşkanını seçebilir.

İşte İptal başvurusuna neden olan 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nun 7. maddesi ve Anayasa'nın Kanun önünde eşitlik ilkesinin 10. maddesi:

Anayasa Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

6271 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'n 7. maddesi:

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir

ulusalkanal.com.tr

anayasa mahkemesi AYM hulki cevizoğlu 20 vekil 6271