Kargoyla uyuşturucu sevkiyatına geçit verilmedi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, genellikle posta ve kargo yoluyla yabancı ülkelerden Türkiye'ye getirilmeye çalışıldığı tespit edilen yeni nesil uyuşturucu maddelerin kaçakçılığıyla etkin mücadele ediyor

Kargoyla uyuşturucu sevkiyatına geçit verilmedi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı ekipler, genellikle posta ve kargo yoluyla yabancı ülkelerden Türkiye'ye getirilmeye çalışılan uyuşturucu maddelere geçit vermiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etkin bir şekilde sürdürülüyor.

Yatırımların önemli bir kısmını uyuşturucu maddelerin kaçakçılığıyla mücadele etmek için kullanan Bakanlık, ulusal ve uluslararası iş birliği ve operasyonlara da ağırlık veriyor.

Gümrük kapılarında, uyuşturucu madde kaçakçılığında kullanılan yöntem ve rota değişikliklerini yakından takip eden uzman ekipler, yeni trendleri analiz edip çeşitli güvenlik önlemleri geliştiriyor.

Coğrafi konumu itibarıyla uyuşturucu madde kaçakçılığı açısından oldukça riskli konumda bulunan Türkiye, çift yönlü bir uyuşturucu trafiğine maruz kalıyor.

Eylem planı hazırlandı

Yapılan analiz ve tespitlerde, sentetik uyuşturucuların genellikle posta ve kargo yolu ile yabancı ülkelerden Türkiye'ye getirilmeye çalışıldığı tespit edildi. Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sentetik uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele amacıyla bir eylem planı hazırlandı.

Eylem planı kapsamında, yurt dışından Türkiye'ye gelen ve riskli olduğu değerlendirilen posta ve kargolar, x-ray taramasından geçirilmeye başlandı. Gezici birimler kurularak narkotik dedektör köpeklerin de kullanıldığı ayrıntılı denetimlere başlandı.

Bakanlığın uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadele politikası uyarınca, riskli konumda bulunan tüm kara, hava, deniz hudut kapıları ile posta ve kargo işleme merkezleri gelişmiş teknolojik cihazlar ve narkotik dedektör köpekler başta olmak üzere yardımcı ekipmanlarla donatıldı, eğitimli ve uzman personelle takviye edildi.

4 ayda yakalanan uyuşturucu 6 tonu aştı

Ülke genelinde gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sonucunda, 2015'te 2,7 ton olan ele geçirilen uyuşturucu miktarı, 2016'da yüzde 30 artışla, 3,4 tona yükseldi.

Bu yılın dört ayında ise başta eroin, esrar, afyon sakızı, sentetik hap olmak üzere gümrük muhafaza ekipleri tarafından ele geçirilen uyuşturucu miktarı 6 tonu aştı.

Bakanlığın merkez narkotik ve operasyon birimlerinin de katılımıyla İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince son dönemde yapılan denetimlerde, farklı gönderiler içinde toplam 5 kilo 643 gram sentetik uyuşturucu, 14 kilogram esrar, 11 kilogram GBL (Gamma Butirolaktan), 17 bin 760 adet kaçak ilaç ele geçirildi.

kaçakçılık mücadele sentetik uyuşturucu kargo sevkiyat Posta gümrük ve ticaret bakanlığı uyuşturucu kaçakçılığı gümrük kapıları