Dolar kuru o gün yine fırlayabilir! İşte dolardaki dalgalanmanın arka planı
Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu, dolardaki dalgalanmanın arka planını anlattı. Esinoğlu, "Cuma günü 11.30'da birden bire dolar, 5.40'tan 5.90'a kadar bir yolculuk yaptı. Bunun birçok sebebi konuşuldu, spekülasyonlar yapıldı. Golan Tepeleri ile ilgili Türkiye'den yapılan açıklamaların sert olduğuna bağlandı. Başka meselelere gidildi ama esas itibariyle bu hem spekülatif bir atak hem de bizim borcumuzdan kaynaklanan bir sorun. Aynı gün yani cuma günü Merkez Bankası'nın büyük bir ödemesi vardı. Mart ayının ödemesiydi. Bu aynı büyüklükteki bir ödeme nisan ayında da gerçekleştirilecek" dedi. Merkez Bankası, nisan ayının borcunu, ayın ilk cuma günü olan 5 Nisan 2019 tarihinde ödeyecek
Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu, Ulusal Kanal'da Umut Tezerer'in sunduğu Gün Ortası programında dolardaki dalgalanma ve ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Dolardaki hareketliliğin arka planını anlatan Esinoğlu, şunları söyledi:
"Durum şu. Cuma günü 11.30'da birden bire dolar, 5.40'tan 5.90'a kadar bir yolculuk yaptı. Bunun birçok sebebi konuşuldu, spekülasyonlar yapıldı. Golan Tepeleri ile ilgili Türkiye'den yapılan açıklamaların sert olduğuna bağlandı. Başka meselelere gidildi ama esas itibariyle bu hem spekülatif bir atak hem de bizim borcumuzdan kaynaklanan bir sorun. Aynı gün yani cuma günü Merkez Bankası'nın büyük bir ödemesi vardı. Mart ayının ödemesiydi. Bu aynı büyüklükteki bir ödeme nisan ayında da gerçekleştirilecek. Mart ayındaki bu ödemenin gününü Londra'daki spekülatörler bildiği için onlar da aynı gün piyasadan dolar almak istediler. Dolar almak için de Türk parasına ihtiyaçları vardı. Ama yeterince Londra piyasasında TL yoktu ve TL'nin faizi yüzde 95'lere kadar çıktı. Eğer daha fazla TL bulabilmiş olsalardı daha fazla dolar alacaklardı ve dolayısıyla dolar daha da yükselecekti. Ama yeterince Türk parası bulamadıkları için bu atak, ancak 5.90'larda kaldı.
Bir başka mesele de aynı gün, Merkez Bankası ödemeleri yapmak için piyasadan dolar toplamak zorunda olduğu için o da Türk parasını yüzde 25.50 faiz vererek dolar toplayabildi. Aynı gün, Merkez Bankası ile Londra'daki spekülatörlerin bir bilek güreşi oldu. Eğer Merkez Bankası yeterince hızlı hareket edebilseydi belki daha önce bu önlenebilirdi ama Merkez Bankası'nın elindeki olanaklar tam yeterli olmadığı için ancak bu kadarını yapabildi. Dolayısıyla şu anda ilk atak, atlatılmış oldu. Ama bu, şu demek değil. 'Bundan sonra bu ataklarla karşılaşmayız' anlamına gelmiyor.
Türkiye'nin borçları o kadar yüksek düzeylerde cereyan ediyor ki, her borç ödeme döneminde Merkez Bankası, piyasadan dolar toplayacağı için dolar borç ödeme günlerinde yükselişler kaydediyor. Bu yükselişlerin kaydettiği günleri fırsat bilenler, doları daha önce düşük seviyeden toplamış olanlar, bir spekülatif devreye girmeleri oluyor. Türkiye o günlerde sıkıntıya düşüyor.
Bir taraftan bu dolar meselesini çözdüler ama bu sefer içeride Türk parası likidite sıkışıklığı olmaya başladı. Türk parasının faizi yükseldi. Şu anda Türk parasının faizi, mevcut belirlenen nominal faizlerden çok yukarıda.
Bir başka bir durum daha var. O da yerli küçük birikimcilerin mevduat faizlerinden tatmin olmamaları."
ulusal.com.tr