Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz: Atatürk sürekli taarruzu planladı

Ordu yoktu, kuruldu. Silah yoktu, bulundu. Zafere inanmış Türk Ordusu ve arkasındaki Türk Milleti, büyük önder Atatürk'ün öncülüğünde "imkansız" denilen Başkomutan Meydan Muharebesi'ni kazandı, düşmanı denize döktü. Türk Milleti'nin bağımsızlığını kazandığı 30 Ağustos Zaferi'nin çok bilinmeyen o önemli ayrıntılarını Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz anlattı.

Zafere inanmış Türk Ordusu ve arkasındaki Türk Milleti. Kadın , çoluk-coçuk 7'den 70'e hep birlikte savaştı.

İşgalci Yunan Ordusu ve destekçileri İngilizler kendilerine o kadar çok güveniyorlardı ki, Türk Milleti'nin zaferini onlara göre imkansızdı.

Yüzlerce-binlerce subay ve mehmetçiğin canı pahasına kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi sonrası, Yunan Ordusu Afyon'a çekilmiş ve orada güçlü bir cephe kurmuştu.

Türk Milleti'ne güvenen Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk önce iç cepheyi birlşetirdi, sonra da meclisi. En sonunda da zor denilen düzenli orduyu kurdu.

Planlar yaptı Atatürk. Çalıştı, araştırdı. Ocak 1922'den itibaren Yunan cephesini santim santim ezberledi. Ve aklında yalnızca düşmanı ülkeden atmak vardı.

Bir yandan savaşı planladı. Diğer yandan diplomatik girişimlerle düşmanın sayısını azalttı. Bunları yaparken de düşmana Türk Ordusu'nun taarruza kalkamayacağını inandırdı.

Aylar geçti, Ağustos geldi. Kurmaylarıyla sürekli görüşen Atatürk, kafasındaki planı taarruzun başlamasına günler kala açıkladı. Türk Ordusu Yunan ordusunun en güçlü olduğunu düşündüğü güney cephesinden taarruz edecekti.

Çoğu komutana göre bu imkansızdı. Hatta Harp Okulu'nda Atatürk'ün öğretmeni olan Yakup Şevki Paşa "ben böyle bir sorumluluk almam" dedi. Mustafa Kemal Paşa'nın yanıtı da "tüm sorumluluk bende" oldu.

Taarruz söylentilerini duyan İngiliz Mareşalı Yunan cephesini ziyaret etti. Küstah bir tavırla da "Türkler 6 ayda burayı geçerse 6 günde geçtik desinler" dedi.

Bu arada Atatürk yanıltma takitkleri olarak çay partisi ve futbol maçları bile düzenledi.

Gerekli tahkimatı yapan Başkomutan Atatürk, cepheye intikal etti, taarruzu Zafertepe'den idare etti. 26, 27, 28, 29 Ağustos'ta kritik hamlelerle savaşı idare etti. O sıralarda Yunan Başkomutanı İzmir'deki karargaytaydı.

Ve 30 Ağustos sabahı. Türk Ordusu topuyla, tüfeğiyle ve canıyla taarruza kalktı. İnandığını başardı. Ağır yenilgi alan Yunan Ordusu tutunamadı, İzmir'e doğru kaçmaya başladı.

Zafer kazanan Türk Ordusu, İngiliz Mareşalına yanıt verircesine "geçilmez" denilen yerleri 6 değil 5 günde geçti. Sonra o meşhur emir geldi: Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri...

Bu emirle birlikte düşmanı kovalayan Türk Ordusu, 450 kilometre uzaktaki İzmir'e zorlama ile 15 gün sürecek yolu 14 günde katetti.

Büyük Taarruzun çok bilinmeyen bu ayrıntılarını Ulusal Kanal yayınında anlatan Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, zaferin önemine vurgu yaptı.

ulusal.com.tr