Dünyanın en büyük ticaret anlaşmasına Japonya'dan onay
Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasını (RCEP) 15 Kasım 2020 Tarihinde imzalamıştı.
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) 37. Liderler Zirvesi kapsamında Hanoi’de video konferans aracılığıyla düzenlenen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) görüşmesinde, ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından dünyanın en büyük ticaret anlaşmasını imzalamışlardı.
ASYA İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Anlaşmanın imzalanmasının ardından gazetecilere konuşan Japonya ticaret bakanı Hiroshi Kajiyama, 15 ülkenin iç prosedürleri tamamlamaya ve anlaşmayı “mümkün olduğu kadar çabuk” uygulamaya koymaya çalıştığını söylemişti.
Ekopolitika'nın haberine göre Kajiyama, anlaşmanın Japon üreticiler ve çiftçiler için yeni fırsatlar yarattığını belirterek, “Asya’ya ihracatın artmasına büyük katkı sağlayacağını” belirtti.
Anlaşmayı imzalayan ülkelerden olan Japonya’nın parlamentosunun üst meclisi, 15 Asya-Pasifik ülkesi ve 10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nden (ASEAN) oluşan dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasını Çarşamba günü onayladı.
Singapur, 9 Nisan 2021’de RCEP anlaşmasını onaylarken, Tayland parlamentosu RCEP anlaşmasını 11 Şubat 2021’de onayladı.
Çin, Singapur ve Tayland Çarşamba gününden itibaren onay prosedürlerini tamamlamış oldular.
JAPONYA İÇİN BİR İLK
Japon hükümeti, RCEP anlaşmasının ülkenin GSYİH’sını yüzde 2,7 artıracağını vurguladı. Japonya için anlaşma, hem en büyük ticaret ortağı Çin hem de üçüncü en büyük ticaret ortağı Güney Kore’yi kapsaması açısından bir ilk olacak.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP), dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının, ticaretinin ve nüfusunun kabaca yüzde 30’unu kapsayacak devasa bir serbest ticaret bölgesi yaratacak.
Anlaşma yürürlüğe girdiğinde, önümüzdeki 20 yıl içinde imzacıları arasında ticareti yapılan malların yüzde 90’ına kadar gümrük vergilerini ortadan kaldıracak. Aynı zamanda imzacılar arasında serbest ticareti teşvik etmek için yatırım ve fikri mülkiyet kurallarını da standartlaştıracak.