"Dikkat bilmediğin gerçekler var"

2 milyon esnafın kanayan yarası kaçakçılıkla mücadele için yeni bir kampanya başlatıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konfedarasyonu, "Dikkat bilmediğin gerçekler var" adlı kampanya ile kaçakçılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

"Dikkat bilmediğin gerçekler var"

Kaçakçılık, Türkiye'de küçük büyük yaklaşık 2 milyon esnafın kanayan yarası haline geldi. 2013'teki verilere göre kaçaklığın Türkiye'ye maliyeti milyar dolarları aştı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konfedarasyonu'da kaçakçılık mücadele için yeni bir kampanya hazırladı.

Geçen yıl 17,5 milyon dolar tutarında kaçak akaryakıt, 110 milyon adet kaçak sigara, 360 ton kaçak çay, 135 bin şişe kaçak alkol ve 2 bin 500 ton kaçak gıda malzemesi ele geçirildi. Sadece sigarının neden olduğu 6 milyar dolarlık vergi kaybı ile 460 bin kişi istihdam edilebilirdi.

Kaçakçılığın yurttaşa zararı da büyük. Çünkü kaçak malların nasıl üretildiği, nasıl muhafaza edildiği, nerden geldiği bilmek çok zor.

Bugün Türkiye'de tüketilen her 5 sigaradan 1'i kaçak. Ekonomik kayba neden olan 2 kalem de sigara ve akaryakıt. Yani Türkiye'nin en çok vergi alınan 2 kalemi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konfedarasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de kampanyanın yanı sıra kaçakçılığı caydırmanın en etkili yolun vergileri düşürmek olduğunu söyledi.

ulusalkanal.com.tr

eylem kaçakçılık mücadele esnaf