Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş: S-400'lerde geri dönüş gözlemlenmiyor

Ankara'nın S-400'leri Nisan ayında "faal hale" getirme hedefi geçerliliğini koruyor. Diplomatik kaynaklara göre S-400'de takvimin erteleneceğine yönelik iddialara "kulak asmamak gerekiyor". Kaynaklar, konuya ilişkin "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ifadelerinin esas alınması" gerektiğini vurguluyor. Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'a göre de S-400'lerde geri dönüş gözlemlenmiyor.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş: S-400'lerde geri dönüş gözlemlenmiyor

S-400'ler için Nisan ayı hedefi geçerli. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan S-400'leri aktif hale getirme hedefini bu sözlerle açıklamıştı.

Nisan ayının gelmesinin ardından ise Washington ile krize neden olan Ankara'nın S-400 tavrına ilişkin bazı iddialar ortaya atıldı. Şubat ayında yaşanan Ankara-Moskova hattındaki "İdlib" gerginliği nedeniyle S-400 takviminde sarkma olacağı iddiaları gündeme geldi. Aynı zamanda S-400'ler için tarihin, koronavirüsün ardından "ekonominin dış kaynak arayışını zorlaştırmama kaygısı" gerekçesiyle ertelenebileceği öne sürüldü.

Ulusal Kanal'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre ise bu iddialara "kulak asmamak gerekiyor". Kaynaklar, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuya ilişkin ifadelerinin esas alınması gerektiğini" vurguladı.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, "S-400’ler geldi aktif olmayacak" beklentisine girenler için bunun olmayacağı resmi beyanatlarda çok açık bir şekilde tekrar tekrar vurgulanmıştır. Personel eğitimlerinin yeterli seviye gelmesi durumunda ki geldiğini tahmin etmek zor değildir. İstenildiğinde intikale de hazır hale gelecektir." dedi.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'a göre de "S-400’lerde geri dönüş gözlemlenmiyor".

Karataş, "S-400 projesinden geri dönüşün olmadığı gözlenmektedir. S-400 eğitimlerinin önemli bir kısmı zaten sistem aktif edilerek sürdürülme ihtiyacındadır. Personelin “İlk Harbe Hazırlık Eğitimlerinden” sonra “Son Harbe Hazırlık Eğitim” süreci de devam edecektir. Şu çok açık bilinmelidir ki zaten eğitimler burada bitmeyecek. S-400’ler TSK bünyesinde kaldığı müddetçe ömür devri boyunca çeşitli seviyelerde her zaman devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Karataş koronavirüsün etkisiyle resmi törenler için ileri bir tarihin beklenmesinin de normal olduğunu kaydetti.

Karataş, "Ülkemiz ve Dünya olağanüstü günler yaşarken TSK’da alınan virüs tedbirleri ve buna uygun mesaisi de devam etmektedir. Bilindiği gibi S-400’ler geldi ve S-400 personelinin Birinci Safha Harbe Hazırlık Eğitimleri planlandığı şekilde sürmektedir. Nisan 2020 ayı sonunda yapılması planlanan S-400 resmi töreninin KOVİD-19 nedeniyle gecikmesi ve ileri bir tarihe atılmasının beklenmesi gayet normaldir. Ama S-400 eğitimleri TSK virüs mesaisi dikkate alınarak sürecektir." diye konuştu.

ulusal.com.tr

ankara beyazıt karataş s400