8 Şubat Dünya Epilepsi Günü
Her yıl Şubat ayının ikinci Pazartesisi Dünya Epilepsi Günü olarak biliniyor. Hastalığa karşı farkındalığı artırmak adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, epilepsi nedir ve bu durumdaki bir hastaya ilk müdahale nasıl yapılmalıdır? Ayrıntıları haberimizde izliyoruz...
Dünyada yaklaşık 65 milyon epilepsi hastası bulunuyor. Her yıl Şubat ayının ikinci Pazartesisi de bu hastalığa dikkat çekmek için Dünya Epilepsi Günü olarak biliniyor. Bu yıl Dünya Epilepsi Günü 8 Şubat tarihine denk geldi.
Toplum arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi krizini geçiren kişilere ilk müdahale büyük önem taşıyor.
Ulusal Kanal'a konuşan Epilepsi ve Yaşam Platformu Başkanı Ebru Öztürk, hatalı müdahalenin hastanın hayatına neden olabileceğini belirtti:
- Epilepside kalp krizinde gelen fenalaşma doğru harekette bulunursanız hayat kurtarabilirsiniz.
- Beynimizden elektrik akımları geçiyor bu elektrik akımlarının hızlanması sonucunda bu gerçekleşen elektriksel akıma nöbet bu hastalığa ise epilepsi adı veriyoruz. Bazen belirli bir noktaya hasar verebiliyor bazı arkadaşlarımızda küçük nöbet oluyor bazılarında büyük nöbet oluyor.-
- Birisi düştü fenalaştı elini ayağını kesinlikle tutmayın ilk yapacağınız başının altına yumuşak bir cisim koyun şal olabilir, çantanız olabilir hiçbir şey bulamıyorsanız elini başının altına koyun eğer baş hasar görürse bir ay sonrada 5 yıl sonrada başka bir sürprizle karşılaşabilir.
- Ağızdan köpük gelen bir nöbet ise başını yan çevirelim başını yan çevirmezsek bir ölür iki beyine giden damarları tıkayabilir böylece sizi bir daha bilmez tanımaz. Halkımızın doğru bildiği yanlışlardan biri kolonya koklatmak yüzüne su çarpmak aslında nöbet 40 saniyede biterken 45 saniyede bitiyor süreci uzatıyor.