Yargıya İlişkin Uyum Tasarısı, Meclis'e sunuldu

Başkanlık için gerekli uyum yasaları Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı taslakla, yargı alanındaki 16 kanunun 132 maddesinde değişiklik öngörülüyor. Taslak ile Başbakanlık makamı kalktığı için Genelkurmay Başkanına soruşturma izni Cumhurbaşkanına bağlanıyor.

Yargıya İlişkin Uyum Tasarısı, Meclis'e sunuldu

16 Nisan referandumuyla kabul edilen başkanlık sistemi için gerekli uyum yasaları Meclis'e ulaştı.

Yargı alanındaki 16 kanunun 132 maddesinde değişiklik öngören taslağa göre, başbakanlık makamı kalkacak, yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak.

Bu nedenle Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlıkları hakkında soruşturma izni Cumhurbaşkanına bağlanacak.

Taslağa göre, subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadesini Cumhuriyet savcısı alacak. Askeri suçların soruşturmalarını yapmak üzere ihtiyaç duyulan Cumhuriyet başsavcılıklarında askeri suçlar bürosu kurulabilecek. Askeri suçlarda da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.

Taslakta, Anayasa değişikliğinde yer alan askeri yargıların kapatılması da yer aldı. Bundan sonra askeri yargılamanın nasıl yapılacağı tarif edildi. Buna göre, kaldırılan askeri yargı mercilerinde görülen işi bitmemiş dosyalar Yargıtay'a gönderilecek. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kanun yolu incelemesi aşamasında olanlar ise Danıştay'a, diğerleri Ankara idare mahkemelerinde görülecek.

Yapısı yeniden şekillenen Hakimler ve Savcılar Kurulu'na ilişkin de düzenlemeler taslakta anlatıldı. HSK'nın 13 üyeyle 2 daire şeklinde çalışacağı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunda yapılan değişiklikle Yüce Divan sıfatıyla yargılanacaklar arasına Cumhurbaşkanı yardımcıları da dahil edildi.

ulusalkanal.com.tr

meclis yargı tasarı