Gerilimi tırmandıracak Suudi Arabistan açıklaması

Suriye'de kara operasyonuna hazır olduğunu açıklayan Suudi Arabistan'a İran'dan tepki geldi. Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed El Caferi, “Suudilerin kara kuvveti gönderecek kadar cesur olmadığını” söyledi. Bu arada olası bir operasyonda Suudi ordusunun Suriye'ye, Türkiye üzerinden gireceği iddia edildi.

Gerilimi tırmandıracak Suudi Arabistan açıklaması

Suudi Arabistan’ın Suriye'de kara harekatına hazır olduğunu açıklamasına İran’dan tepki geldi.

Fars Haber Ajansına açıklamalar yapan İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed el Caferi, Arabistan için "Büyük konuşuyorlar" yorumunu yaptı.

Arabistan'ın Suriye'ye kara kuvveti gönderecek kadar cesur olmadığını söyleyen Caferi, "Eğer böyle bir şey yaşanırsa kesinlikle yenilecekler" dedi.

Rusya Duma Meclisi Sözcüsü Pavel Krasheninnikov ise Suriye'ye kara birlikleri sevk edilmesinin resmen savaş ilanı olacağını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'de "ülkesine girecek yabancı askerlerin tabutla geri döneceğini" söylemişti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise "Suudilerin IŞİD koalisyona kara kuvvetleriyle katılma fikrini memnuniyetle karşıladığını" belirterek, konuyu gelecek hafta Brüksel'de Suudi yetkililerle ele alacağını açıklamıştı.

Suriye’ye gönderilmek üzere 150 bin kişilik ordu hazırlandığı, askerlerin Suriye'ye Türkiye üzerinden gireceği iddia edildi. Iddiayı gündeme getiren CNN Arabic kanalı, bir Suudi yetkiliye dayandırdığı haberinde 150 bin kişilik ordunun çoğunluğunun Suudilerden oluştuğunu belirtti. Orduda; Mısır, Ürdün ve Sudan askerlerinin de olacağı, Türkiye, Fas, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE'de gerekli eğitimleri verdikten sonra operasyona katılmak üzere Suudi Arabistan'a birlikler göndereceği öne sürüldü.

Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek birliklerin yürüteceği operasyonlar için ortak bir komuta merkezi oluşturulacağı Malezya, Endonezya ve Brunei'nin de orduda yer alacağı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr