AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmaları

AK Parti’nin hazırladığı yeni Anayasa teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı. 120 maddeden oluşan taslak metinde Anayasa’nın ilk 4 maddesi korundu. Meclis ve Anayasa Mahkemesi’nin güçlendirilmesi hedeflendi.

AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmaları

MHP'nin ardından Ak Parti'nin de yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı.

Taslak Anayasa metnini Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Yavuz Atar başkanlığındaki Anayasa Bilim Kurulu hazırladı. Bayramdan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulacak 120 maddelik taslak metinde Anayasa’nın ilk 4 maddesinin korunduğu öğrenildi.

Yeni anayasa ile Meclis’in ve Anayasa Mahkemesi’nin güçlendirilmesi hedeflendi. Teklife göre, AYM’de yeni birimler oluşturulacak. Bireysel başvuruların kapsamı genişletilecek.

Ak Partili kurmaylar, teklifte AYM’nin zayıflatılması ya da Yüksek Mahkeme olmaktan çıkarılması gibi bir düzenleme olmadığını belirtti. Bireysel başvurunun anayasadaki düzenlemesinin daha da net bir hale getirileceği ifade edildi.

Edinilen bilgiye göre ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu ve Yükseköğretim Kurulu gibi kurumlar Anayasa’dan çıkarılacak. Söz konusu kurumlarla ilgili kanuni düzenleme yapılacak.

MHP’nin anayasa teklifinde yer alan Cumhurbaşkanı ve iki yardımcısının halk tarafından seçilmesi konusuna ise şartlı destek geldi. Ak Partili kurmaylar, iki yerine bir başkan yardımcısının olabileceğini kaydetti. Bu konuda kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği belirtildi.

erdoğan mhp ak parti anayasa Yavuz Atar nayasa Mahkemesi anayasa teklifi