İbrahim Kalın: Erdoğan dolar çağrısı yaptığı gün...

İbrahim Kalın: Erdoğan dolar çağrısı yaptığı gün...

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü ve Genel Sekreteri İbrahim Kalın açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Halep'te yaşanan hadiseler hepimizi çok ciddi şekilde kaygılandırmaktadır. Rejim, Halep'te açıkça bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Nitekim rejimin başındaki kişinin bugün basına yansıyan açıklamalarından da gördüğümüz kadarıyla rejim hiçbir ateşkese, hiçbir formüle açık değildir. Bu da aslında Halep'te ve diğer bölgelerde rejimin asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur" dedi.

Kalın'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

AB ile daha önce belirlenen takvimin uygulanması elbette üzüntü vericidir. Bildiğiniz gibi Türk vatandaşları Schengen vize sistemine dahil olacaktı. AB mültecilerle ilgili verdiği nakdi yardım sözünüde yerine getirmemiştir. Avrupa'da yükselen aşırı sağ akımı da elbette endişe vericidir.

Üç tane önemli husus var. İlki, Schengen meselesidir. İkinci olarak mültecilerle ilgili yük paylaşımı konusunda AB'nin üzerine düşeni yapmasıdır. Biz Türkiye olarak açık kapı uygulamasına devam edeceğiz. Fakat bu sorumluluğun paylaşılması diğer ülkeleri için de geçerlidir. Söz verilen yardımların tamamı gelmemiştir. Bu para Türkiye'nin kasasına değil mülteciler için harcanacaktır. Türkiye'ye bir lütuf olarak bu olaya bakılmaması gerekiyor. Üçüncüsü, yükselen aşırı sağ akımına karşı Avrupa'nın daha sorumlu hareket etmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız'ı sürekli hedef göstererek Avrupa siyasetinin bir yere gelmesi mümkün değildir. Türkiye karşıtlığı üzerinden siyaset yapılmaması önem arz etmektedir. Bunlar gerçekleştiği takdirde Türkiye - AB ilişkilerinde yeniden pozitif hava yakalanacağını düşünüyorum.

"BÖYLE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DAHİ DEĞİL"

Cumhurbaşkanımız bu çağrıyı yaptığı gün itibarıyla hesabındaki bütün dövizleri Türk lirasına çevirmiştir. Bunun aksini beklemek, hatta düşünmek bile abesle iştigaldir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan böyle bir kampanyayı başlatacak ve kendisi bunun içinde olmayacak, yani insanlara 'yapın' dediği bir şeyi kendisi yapmayacak, böyle bir şey söz konusu dahi değil. Bu kampanyada Cumhurbaşkanımız da vatandaşlarımızla, iş adamlarımızla, kurumlarımızla Türk lirasına, milli paramıza sahip çıkmıştır."

ARAKAN'DA YAŞANAN DRAM

Son dönemde meydana gelen hadiseler sonrasında hak ihlallerinin yaşanmasını tasvip etmiyoruz. Buna sessiz kalınması mümkün değil. Uluslararası toplumun harekete geçmesini bekliyoruz. İnsani yardımlar konusunda biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

AYŞENUR BAHÇEKAPILI'YA UYGULANAN SKANDAL UYGULAMA

Asla kabul edilebilir bir durum değil. Alman makamlarından tatminkar bir açıklama bekliyoruz. Gerekli adımları atmalarını bekliyoruz.

BAŞİKA KAMPI

Başika Kampı'yla ilgili Irak makamlarıyla yürüttüğümüz müzakereler devam ediyor. Kampımız orada DEAŞ'la mücadele kapsamında Iraklılara yardımcı olmaya, destek vermeye devam ediyor. Statüsünün bir hukuki çerçeveye kavuşturulması konusunda bir kağıt alışverişi var, şu anda müzakereler devam ediyor

KIBRIS SORUNU

Bizim beklentimiz müzakerelerde bu durumun bir sonuca bağlanmasıydı ancak bu yıl gerçekleşmedi, 2017'ye sarktı. Müzakereleri neticelendirmeye çalışacaklar ve Ocak ayında BM'de 5'li bir toplantı yapılacak. Bu toplantıya Cumhurbaşkanımız da katılacak. Doğru adımlar atılırsa Kıbrıs sorununda çözüme yaklaştığımızı ifade edebilirim.

HALEP'TE YAŞANANLAR - TÜRKİYE'NİN STRATEJİSİ NE OLACAK?

Bu konuda en yoğun diplomatik gelişmeyi Cumhurbaşkanımız yürüttü. Bu diplomatik çalışmalara devam edeceğiz. Muhaliflere ve sivillere insani yardımımız devam edecek. Bu konuda uluslararası toplumun duyarsızlığı işi bu noktaya getirdi. ŞArtlar ne olursa olsun bu konuda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Rusya ve Körfez ülkeleri ile diplomasi trafiğimiz sürecek.

ulusalkanal.com.tr

türkiye almanya cumhurbaşkanlığı Fırat Kalkanı erdoğan dolar