Adım adım özelleştirme politikası: İşçi çıkarıldı, üretim azaltıldı
Özelleştirme politikası, Türkiye'nin enerji ihtiyacını "ithalata" mahkum bıraktı. İstihdam edilen işçi sayısı bilinçli olarak azaltıldı ve maden ocakları "zarar ediyor" denilerek özelleştirmelerin alt yapısı hazırlandı. Sürecin sonunda maden zengini Zonguldak'ta bile öğrenci yurtları ithal kömürle ısıtılır hale getirildi.
Madenler zarar ettirildi. Özelleştirmelere zemin hazırlandı. Enerji kaynakları tek tek satıldı. Türkiye ithal enerjiye vatandaş işsizliğe mahkum bırakıldı.
Türkiye Taş Kömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı maden ocaklarının özelleştirilmesi girişimi, liberal ekonomi politikalarını bir kez daha gündeme getirdi. Peki, 1940 yılında devlet himayesine alınan kömür ocakları adım adım nasıl satıldı. Türkiye nasıl enerjide dışa bağımlı hale getirildi?
TTK'ya bağlı maden ocaklarında 1974 yılında 5 milyon ton taş kömürü üretimi gerçekleştiriliyordu. 2016 yılında bu sayı 2 milyon tona kadar düştü. Bu gözle görülür düşüşün ardından aslında bilinçli bir liberal politika yatıyor.
Özelleştirmelere zemin "suni zarar" yöntemiyle hazırlandı. Bunun için önce ocaklarda çalışan işçi sayısı azaltıldı. Örneğin; 1974 yılında TTK'da 39 bin 399 kişi çalışırken bu sayı 2016 yılında 8 bin 501 kişiye düşürüldü.
İŞÇİ SAYISI AZALTILDI
İşçi noksanlığı üretimi de etkiledi. Kurum, 2016 yılındaki faaliyet raporunda bu tespiti net bir şekilde yaptı. Üretimin arttırılması için toplam 4 bin 622 işçinin alınması talep edildi. Ancak Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı talebe olumsuz yanıt verdi.
ÜRETİM DÜŞÜRÜLDÜ
Türkiye Kömür İşletmeleri'nin elindeki sahalar da tıpkı TTK örneğinde olduğu gibi özel sektöre devredildi. Türkiye'nin toplam linyit üretimindeki payı 20 yıl önce yüzde 85 civarındayken 2015 yılı itibariyle yüzde 20`lere kadar düştü.
1999 yılında ülkemizde 65 milyon ton linyit üretimi yapılırken 2015 yılı itibarı ile bu miktar 58 milyon tona geriledi. Yani 16 yılda bırakın artışı tam 7 milyon tonluk bir azalma söz konusu.
1998 yılında yaklaşık 8 milyon ton kömür ithal eden Türkiye 2015 yılında 34 milyon ton ithalat yaptı. Linyit üretimi ise 2000 yılında 39,2 milyon ton düzeyindeyken 2015 yılında 12,9 milyon ton düzeyine geriledi.
Sonuç olarak adım adım uygulanan özelleştirme politikaları hem devleti hem de vatandaşı vurdu. Hatta, kömür zengini Zonguldak'ta bile devletin Kredi Yurtlar Kurumu, kömür ihalesini "ihtal" kömür almak üzere açtı.
ulusal.com.tr