Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'ın açıklamasına tepki

ABD Başkanı Donald Trump, 1915 olayları için Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı. ABD Başkanı'nın açıklamaları Türk Dışişlerinden tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'ın açıklamasına tepki

ABD Başkanı Donald Trump, 1915 olayları için Ermenice "Büyük Felaket" ifadesini kullandı, Türkiye ifadeyi kınadı.

ABD Başkanı yazılı açıklama yaparak Ermeni diasporasına seslendi. Trump, 1915'te yaşananları Ermenice "Meds Yeghern" olarak yani büyük felaket olarak nitelendirdi.

"Bugün 20. yüzyılın en büyük toplu kıyımlarından olan Meds Yeghern'de acı çekmiş olanların anısını hatırlıyoruz" diyen Trump, 1,5 milyon Ermeni'nin sınır dışı edildiğini, öldürüldüğünü ya da tehcir edildiğini ileri sürdü.

Ermeni ve Amerikan toplumları arasındaki bağa dikkat çeken Trumpa'a yanıt Türk Dışişleri'nden geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. "ABD Başkanı Donald Trump’ın 1915 olaylarına ilişkin 24 Nisan 2020 tarihli açıklaması, Ermenilerin dogma haline getirmeye çalıştıkları subjektif anlatıyı temel almaktadır" denildi.

Trump'ın açıklamalarının "İç siyasi mülahazalarla" yapıldığı vurgulandı. "Bu açıklamanın bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Açıklamada serdedilen iddiaları reddediyoruz." ifadesini kullanıldı.

Aynı dönemde Ermeni isyancılarca katledilen 500 binden fazla Müslüman'ın acılarının ısrarla görmezden gelindiğini müşahede edildiği vurgulandı. Açıklamada, adalet ve hakkaniyetten yoksun bu anlayışın artık değişmesi gerekliliğinin altı çizildi.

Türkiye'nin 1915 olayları konusunda "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması önerisinin halen geçerli olduğu da hatırlatıldı. yer verdi.

abd donald trump dışişleri bakanlığı