Başbakanlık'tan Irak açıklaması

Musul'a Asker sevkiyatı Bağdat yönetiminde ciddi rahatsızlığa neden oldu. Askerlerin geri çekilmesini isteyen Irak, Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etme kararı aldı. İbadi yönetimine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, askerlerin geri çekilmeyeceğini söyledi

Başbakanlık'tan Irak açıklaması

Türkiye, Suriye ve Rusya derken şimdi de Irak ile krizi yaşıyor. Nedeni Musul'a yapılan asker sevkiyatı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Başbakan Davutoğlu'nun özel temsilcileri sıfatıyla Bağdat'ta gitti. İki müsteşar Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Dışişleri ve Savunma Bakanları ile görüştü.

Temaslarla ilgili açıklama Başbakanlıktan geldi. "Askeri personelin yeniden tanzimi konusunda mutabakat sağladı" denilen açıklamada "Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne duyulan saygı" vurgulandı.

Başbakanlık açıklamasında 'gönüllüler' vurgusu yapılması da dikkat çekti.

Başbakanlıktan Musul Açıklaması

IŞİD'le mücadeleye katılacak Iraklı gönüllülerin tarafımızdan eğitildiği Başika'daki kampa yönelik son dönemde yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle artırılan koruma gücüne mensup askeri personelin alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu da Irak Hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak kararlaştırılmış, aynı zamanda, Irak hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmalar oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalınmıştır.

Başbakanlığın açıklamasından kısa süre sonra bir açıklamada Irak Başbakanlığı'ndan geldi. Kullanılan ifadeler dikkat çekiciydi. Başbakan İbadi'nin "Türk askerlerinin çekilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne resmi başvuru yapılması talimatı verdiği" belirtildi. Açıklamada "Türkiye'nin asker göndermesi işgal ve BM prensiplerinin çirkin şekilde ihlali" ifadelerine de yer verildi.

Konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ında gündemindeydi.

Türkmenistan'a hareketinden önce soruları yanıtlayan Erdoğan, askerlerin geri çekilmeyeceğini belirtti.

ulusalkanal.com.tr