Aramızda olabilirlerdi

O facianın üzerinden tam 22 yıl geçti. 3 Mart 1992 yılında Zonguldak Kozlu'daki grizu faciasıyla göz göre göre ölüme gönderilen 263 madenci anıldı. Yeterli güvenlik önlemi alınsaydı şu an onlar aramızda olacaktı...

Zonguldak Kozlu'da, bundan tam 22 yıl önce meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 madenci için anma töreni yapıldı.

Aslında kaza geliyorum demişti o gün. Takvim yaprakları 3 Mart 1992'yi gösteriyordu. Yüzlerce madenci geçimini sağlamak için yerin yüzlerce metre altında çalışıyordu. Galerilerde, yoğun gaz birikmesine karşı tehlike alarmı veren erken uyarı sistemi vardı. Metan gazı birikti, maden patlamaya hazır bomba gibiydi. Bu durumda, kazadan tam 47 dakika önce uyarı sistemi alarm verdi. Ancak buna rağmen maden ocağı boşaltılmadı ve art arda gelen patlamalarda tam 263 madenci yaşamını yitirdi.

İşte o faciada yaşamını yitiren madenciler Türkiye Taşkömürü Kozlu Müessese Müdürlüğü Maden Ocağı'nda anıldı. Geçen yıl aynı maden ocağında yaamını yitiren 8 madencinin aileleri de oradaydı.

Yaşamını yitiren madenciler anısına dualar edildi, mevlit şekeri dağıtıldı.

Anmanın ardından mesaisi başlayan maden işçileri kömür çıkarmak için yerin yüzlerce metre altına indi.

ulusalkanal.com.tr

zonguldak maden grizu 1992