AKP ve MHP yarın ortak açıklama yapacak

AKP ve MHP'nin üzerinde anlaştığı Başkanlık hedefleyen Anayasa değişikliği teklifi yarın Meclis'e sunulacak. Açıklamayı, Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Değişiklikler için müzakere yürüten AKP'li Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak da teklife ilişkin yarın ortak basın toplantısı düzenleyecek. Meclis’e gelecek teklif, ilk olarak Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak.

AKP ve MHP yarın ortak açıklama yapacak

AKP ile MHP anlaştı, Başkanlığı öngören ve Meclis'i yetkisiz bırakacak Anayasa değişikliği teklifi yarın Meclis'e gelecek.

Açıklamayı Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Zonguldak'ta açılış töreninde konuşan Yıldırım, teklifi AKP imzasıyla sunacaklarını yineledi.

Değişiklikler için müzakere yürüten AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak da teklife ilişkin yarın kameralar karşısına geçecek.

Hükümeti denetleme araçları olan Gensoru ve güvenoyu gibi uygulamaları kaldıracak teklifle ilgili iki temsilci ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Anayasa değişikliği teklifi ilk olarak Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Görüşmelerin Ocak ayında başlaması bekleniyor.

Komisyonda kabul edilmesi durumunda teklif Genel Kurul'a gönderilecek.

Referanduma gidilebilmesi için teklifin Meclis oylamasında en az 330 oy alması gerekiyor. AKP’nin parlamentoda halihazırda 316 koltuğu bulunuyor. Teklifin referanduma gidebilmesi için 14 milletvekilinin daha oyu gerekiyor. Tam da burada MHP devreye girecek.

Ancak kulislerde AKP ve MHP'den çok sayıda fire yaşanacağını konuşuluyor.

AKP ile MHP arasındaki görüşmelerde cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda pürüz yaşanmıştı. MHP’nin önerdiği teklife iktidar partisinin "Evet" dediği ifade edildi.

Buna göre; Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gönderilmesi 367 oy ile sağlanacak.

ulusalkanal.com.tr

mhp AKP anayasa değişikliği