Bayramda günde 2 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor

Baklava üreticileri, Türkiye'de günlük 950 ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramında 2 kat artışla 2 bin tona ulaşmasını bekliyor.

Bayramda günde 2 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yaz aylarında talebe bağlı olarak baklava üretiminde düşüş olduğunu hatırlatırken son yıllarda Ramazanın yaz dönemine denk gelmesiyle iftar menülerinin vazgeçilmezi baklavanın tüketiminde de artış yaşandığını kaydetti.

Yıldırım, 195 tonu İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de günlük baklava üretiminin 950 ton olduğunu belirterek, "Üretim,Ramazan ayında iki kat artışla bin 700 tona çıktı. Bu yıl bayramda ek siparişlerle birlikte tüketimin 2 bin tona ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

Baklava üreticilerinin bayram hazırlığına giriştiğini, bazı üreticilerin çalışma saatlerini ve çalışan sayısını artırdığını anlatan Yıldırım, bayram gibi tüketimin arttığı dönemlerde merdiven altı üretime dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Belediye ekiplerinin yaptığı denetimler sonucu kaçak hizmet veren işletmelerin kapatıldığını, kalitesiz üretim yapan ve hijyen kurallarına uymayan üretici sayısının neredeyse sıfıra indiğini belirten Yıldırım, baklava satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin şunları kaydetti:

"Saray tatlısı olarak bilinen baklava, kültürümüzde de yer tutmuş özel bir tatlıdır. Davet ve iftar sofralarının vazgeçilmezidir. 'Ucuz olan baklava yenmez' tabiri çok yanlıştır. Fiyat ucuzladıkça kullanılan malzemeye bağlı olarak baklavanın kalitesi de düşüyor. Ancak, temiz ve sağlıklı olduğu sürece ucuz baklavanın tüketilmesinde de bir sorun yoktur. Tüketiciler baklavayı almadan önce mutlaka bir dilim tatmalı. Baklavanın kalitesi zaten tadından anlaşılacaktır. Ayrıca, baklavanın günlük olmasına da dikkat etmelidirler."

İyi baklava nasıl anlaşılır?

Mehmet Yıldırım, iyi bir baklavanın insanda dört duyuya hitap etmesi gerektiğini belirterek, "Altın sarısı renk ile gözümüze, çatalı batırdığımızda çıkardığı ses ile kulağımıza, güzel kokusuyla burnumuza ve güzel tadıyla damağımıza hitap etmelidir. En son, beşinci duyu olarak da midemize hitap etmeli." diye konuştu.

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü de günümüz şartlarında kaliteli bir baklavanın kilogram maliyetinin 40 liranın altında olamayacağını savunarak, tüketicilerin satın almak istedikleri baklavanın mutlaka tadına bakması, tepsi kenarında veya dibinde şerbet birikintisi olan baklavayı tercih etmemesi gerektiğini söyledi. Güllü, "Baklavada altın sarısı renk ve çok ince açılmış 40 kat yufka gözle görülmeli, çatal batırıldığı zaman bir ses gelmeli, fıstık ile tereyağı kokusu alınmalı." dedi.

Baklavayı evde yapmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Güllü, "Yufka için sert buğday ununu tercih etmeleri ve yufkayı çok ince açmaları gerekiyor. Bu yufkaları yaklaşık 40 kat dizmeleri lazım. İmkanları varsa taş fırında 160 derecede pişirsinler. Şerbetin kıvamını bulması için de 110 derecede kaynaması gerekiyor." diye konuştu.

AA

bayram baklava