Terhis ve celp işlemleri ertelenecek mi?

Yeni tip koronavirüs nedeniyle alınan önlemler kapsamında askerlik hizmetiyle ilgili iki karar gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı’nın terhis ve celp işlemlerini bir süreliğine durdurmak için çalışma yaptığı öğrenildi. Ayrıca bedelli askerlerin hizmetlerini uzaktan eğitimle yerine getirmesi üzerinde de duruluyor.

Terhis ve celp işlemleri ertelenecek mi?

Yeni tip koronavirüs nedeniyle askerler için yeni bir önlem alınması bekleniyor.

Milli Savunma Bakanlığı’nın askerlerin terhis ve celp işlemlerine ilişkin bir çalışma yaptığı öğrenildi. Buna göre, bir süreliğine terhis işlemleri durdurulacak, celp dönemi gelenler askere alınmayacak.

Askerliğini bedelli olarak yapacak olanlar da bu çalışmadan etkilenecek. Bedelli askerlerin kışlalara gitmek yerine uzaktan eğitimle askerlik hizmetini yapmaları üzerinde çalışılıyor. Kararlar, Cumhurbaşkanının onayının ardından hayata geçirilecek.

Türkiye’de en son terhis 1 Nisan’da yapıldı. En son celp ise 19 Mart’ta oldu. Terhiste 60 bin asker kışlalarından ayrılırken, 60 bini ise celp ile kışlalara geldi. Askerler terhis işleminden 14 gün önce karantinaya alınıyor. Celp ile kışlalara gelenler de göreve başlamadan 14 gün bekletiliyor.

Bakanlığın yeni çalışmadaki amacının da kışlalardaki bu hareketliliği en aza indirmek için olduğu belirtiliyor.

Öte yandan güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Irak ve Suriye’de görev yapan askerlerimizde koronavirüse rastlanmadı. Sınır ötesinde görev yapan birliklerde koronavirüse karşı sıkı önlemlerin alındığı belirtildi. Bu çerçevede Pençe, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekat bölgelerinde ve İdlib’deki askerler için sıkı önlemler uygulanıyor. Bu harekat alanlarına giriş-çıkışların çok sıkı kontrol altında tutulduğu da ifade ediliyor.

ulusal.com.tr

koronavirüs Milli Savunma Bakanlığı