HES için kesilen ağaçlar buhar oldu!

Isparta'nın Sütçüler ilçesi Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesi için kesilen meşe ağaçları, Aralık 2014’te çalındı. Ancak baraj sahasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı gözetiminde kesimi yapılan meşe ağaçlarından elde edilen yaklaşık 67 ster odunun çalınmasıyla ilgili savcılıkça başlatılan soruşturmanın delil yetersizliği gerekçesiyle kapatılması tepki çekti. Baraj havzasında kesimi yapılan ağaçları ihale yoluyla saha dışına çıkartarak satışını üstlenen firma yetkilisi Bayram Cengiz, savcılığın dosyayı kapatmasıyla ilgili tebligatın kendisine ulaşmadığını belirterek hukuk yoluyla hakkını aramayı sürdüreceğini dile getirdi.

HES için kesilen ağaçlar buhar oldu!

BAKANLIK DENETİMİNDE KESİLEN AĞAÇLAR 7 AY ÖNCE ÇALINDI

Yukarı Köprüçay Havzası'nda büyük bölümü çam ve meşe ormanlarıyla kaplı alanda yapımı devam eden Kasımlar Barajı ve HES projesi için kesimi yapılan meşe ağaçları geçtiğimiz Aralık ayında çalındı. Darıbükü ve Kasımlar köyü sınırlarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı denetiminde taşeron firma tarafından kesimi yapılan ağaçlar, ihale yoluyla bir başka firma tarafından satın alınarak alan dışına çıkartılıp satılıyordu. Ancak taşınmak için istiflenen yaklaşık 2 kamyon hacmindeki 67 ster meşe odunu yaklaşık 7 ay önce çalınarak ortadan kayboldu.

‘GÜNDE YÜZ KAMYON GEÇİYOR, GÖRÜLMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

İhale yoluyla bölgede kesilen ağaçların satışını yapan Bayram Cengiz, bu kadar odunun kamyona yüklenmesinin 4 saati bulacağını belirterek, “Buradan her gün baraj şirketine ait yüz tane kamyon gelip geçiyor. Görülmemesi mümkün değil” dedi.

ODUNLARI ÇALINAN BAYRAM CENGİZ’E SAVCILIKTAN ŞOK YANIT

Odun hırsızlığının ardından başlatılan savcılık soruşturmasının sonucunu beklemeye başlayan Cengiz, aradan 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen her hangi bir gelişme olmayınca soruşturmanın akıbetini öğrenmek amacıyla savcılığı aradı. Savcılıktan aldığı yanıtla şoke olan Cengiz’in umutlu bekleyişi yerini hayal kırıklığına bıraktı.

‘BURADA HUKUK YOK, KİŞİLERİN GÜCÜNE GÖRE HAREKET ETMEK VAR’

Savcılığın kendisine hırsızlık dosyasının Şubat 2015’te kapatılarak adresine tebliğ edildiği bilgisini verdiğini söyleyen Cengiz, “delil yetersizliğinden dolayı soruşturma kapatılmış. Her gün yüzlerce kamyonun geçtiği bir yerde gerçekleşen hırsızlıkla ilgili delil bulunamaması anlaşılır bir şey değil. Bölgede kepçeyle kamyona odunları yüklerken gören köylüler var ancak hırsızlığın üstü örtüldü, hiçbir işlem yapılmadı. Burada hukuk yok, kişilerin gücüne göre hareket eden bir sistem var” iddiasını dile getirdi.

‘BÖLGEDE DENETİMSİZLİK VAR, HAKKIMI SONUNA KADAR ARAYACAĞIM’

Soruşturma dosyasının kapatıldığına dair savcılık tebligatının hiçbir şekilde kendisine ulaşmadığını dile getiren Cengiz, “yalnızca bir tane orman muhafaza memurunun görev yaptığı bu bölgede büyük bir denetimsizlik var. Ben hukuk yoluyla hakkımı aramayı sürdüreceğim ve sorumlular ortaya çıkıp cezalandırılıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağım” diye konuştu.

‘KESİLEN AĞAÇLAR HES ŞANTİYELERİNDE YAKILIYOR’ İDDİASI

Yörede yaşayanların iddiasına göre ise baraj havzasında kesimi yapılan ağaçların bir kısmının HES şantiyelerinde ısınmak için odun olarak yakıldığı öne sürüldü. Bölgedeki jandarma karakolunun kışlık odun ihtiyacının bir bölümünün ise yine baraj için kesilen ağaçlardan karşılandığı da iddialar arasında.

BÖLGEDE GÖREVİ SUİSTİMAL Mİ VAR?

Kasımlar Barajı şantiyelerinden nehre ve tarım arazilerine zehirli beton artığı dökülmesiyle ilgili yapılan şikâyetin ardından Sütçüler Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma da yine aynı biçimde delil yetersizliği gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlanmıştı. Yurttaşlar, bölgede görev yapan kolluk kuvvetlerinin ve ilgili kamu idarecilerinin kamu vicdanını yaralayacak tutum içerisinde olmalarının devlete ve adalete olan güven duygusunu zedelediğini dile getiriyor.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

hidroelektrik santral buhar oldu