Libya'daki askeri ve siyasi krize karşı ne yapılmalı?

Atlantik cephesine karşı bir çok alanda işbirliği yapan Türkiye ve Rusya'nın Libya'daki işbirliği kritik önemde. Libya krizinde çözüm arayışı Türk siyasetinde olduğu gibi Rus siyasetinin de gündeminde. Rus uzmanlar krizin çözümünün iki ülkenin işbirliğinden geçtiğini vurguluyor. Libya'da yapılacak işbirliğinin bir çok cephede iki ülke için kalkan görevi göreceğine inanıyor.

Libya'daki askeri ve siyasi krize karşı ne yapılmalı?

Libya'daki askeri ve siyasi krize karşı ne yapılmalı? Pek çok ülke bu krizi konuşurken iki önemli aktör öne çıkıyor Rusya ve Türkiye.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin arkasını yasladığı Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği ve yeni yeni şekillenen sözde Arap NATO'su darbeci Hafter'i destekliyor. Rusya ise Libya'da tarafsız kalmak, arabuluculuk yapmak istiyor. Ama Rusya siyasetinin önemli isimleri artık Rusya'nın Türkiye'ye ile İşbirliği yapmak zorunda olduğu görüşünde hem fikir.

Libya Krizi Türkiye kadar Rusya'nın da ana gündemlerinden. Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı, Rusya-Türkiye anlaşmaları ile ilgili bir online konferans düzenlendi. Konferansta konuşan isim Rusya Bilimler Akademisi Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi’nden Konstantin Truevtsev, iki ülkenin çıkarlarının ortaklığına dikkat çekti. Büyük resme bakılması gerektiğini söyledi.

Rusya Yenilikçi Gelişme Enstitüsü İslam Bilimleri Merkezi Başkanı Kirill Semenov, Rusya'nın iki seçeneği olduğunu hatırlattı. Bu seçenekler ne kaybettirir ne kazandırır anlattı, "Ankara olmadan olmaz" dedi.

Ulusal Araştırma Üniversitesi Ortadoğu uzmanı Grigoriy Lukyanov, Türkiye’nin Libya çözümündeki öneminin sadece askeri ve güçlü ekonomi varlığıyla belirlenmediği görüşünde.

ulusal.com.tr

türkiye rusya libya Atlantik