Erdoğan'ın İsveç ziyareti hüzün verdi

İsveç'teki AKP'li küçük bir grubun alkışlarıyla başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti İsveç kamuoyunda ilgi çekmedi. Ziyaret basındaki olumsuz yazılar ve sosyal medyadaki yorumlar ve protestolarla hüzünlü sona erdi.

Erdoğan'ın İsveç ziyareti hüzün verdi

Abdullah Gürgün/ Stockholm

Çarşamba akşamı İsveç Başkenti Stockholm'e gelen Başbakan Erdoğan'ı havaalanında Türkiye'nin yeni Büyükelçisi Ömer Kaya Tükmen karşıladı. Erdoğan oteli önünde toplanan yandaşları tarafından da, "Türkiye seninle gurur duyuyor", Millet seninle, Kıralların Kıralı Erdoğan" sloganlarıyla karşılandı. Erdoğan yandaşlarını "Allah sizden razı olsun" sözleriyle yanıtladı.

Başbakan ertesi günü İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile önce ikili sonra heyetlerarası görüştü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mart ayında yapığı ziyaret sırasında imzalanması kararlaştırılan anlaşmalar imzalandı.

İKİ BAŞBAKANIN ORTAK BASIN TOPLANTISI

İk başbakan görüşmeleri sonrası ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Çözüm sürecine ilişkin bir soruyu Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yasama olarak yapılacak şeyleri kısa zamanda gerçekleştirmek istediklerini belirterek yanıtladı.

El Nusra ve El Kaide gibi örgütlere yardım etmediklerini öne süren başbakan onlarla da diğer terör örgütleriyle olduğu gibi mücadele edilmekte olduğunu savundu.

Başbakan Suriye konusundaki bir soruya karşılık Suriye lideri Başar Esad ile dostluğunun "insanları öldürmeye başlaması nedeniyle" bozulduğunu öne sürdü.

Recep Tayyip Erdoğan Kıbrıs konusunda sorulan bir soruya karşılık, St: Peterburg’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bir görüşme yaptığını belirterek, garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin görüşmelere katılabileceklerini, sorunu çözebileceklerini söyledi. Önce Annan planının rafa kaldırıldığına dikkat çeken başbakan, bir "Ban Ki Moon Planı" oluşturulabilmesini diledi.

İsveç Başbakanı Reinfeldt beklendiği gibi, Türkiye ile eskiden beri dost olduklarını, Türkiye'de 200 kadar İsveç firmasının bulunduğunu, 3,5 milyar dolarlık bir iş hacmine sahip olduklarını anlattı. Reinfeldt, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini, binlerce İsveçlinin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, demokratikleşme sürecini desteklediklerini ama yapılacak daha çok şeyin olduğunu ve Türkiye'yi desteklemeyi sürdüreceklerini yineledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Dagens Industri adlı bir gazetede “Erdoğan’ın Türkiyesi doğru yolda” başlıklı bir makale yazarak Türkiye'nin doğru yolda olduğunu savundu. Bakan daha da ileri giderek, Türkiye’nin, AB'nin hedeflerini gerçekleştirmesi için anahtar ülke olduğunu öne sürdü.

Ancak basında Erdoğan’ın İsveç ziyareti nedeniyle pekçok eleştirel yazı yer aldı.

TÜRKİYE'DEN KOVULAN GAZETECİNİN ELEŞTİRİLERİ

Yazın Gezi eylemleri sırasında polisin gözaltına alıp sınır dışı ettiği İsveçli Gazeteci Sarah Olsson da, Fria Tidning isimli sol eğilimli gazetede AKP hükümetini sert dille eleştirdi. Sarah Olsson, Başbakan Erdoğan’ın ülkeyi İran’a benzetmeye çalıştığını yazdı.

Gezi direnişi sırasında insanlara uygulanan baskıları uzun uzun anlatan İsveçli Gazeteci, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’i de eleştirdi. Reinfeld'in şiddet ve baskıları ve hatta İsveçli bir gazeteci olan kendisine uygulanan baskıyı ve sınır dışı edilmesini bile görmezden geldiğini açıkladı.

Çok genç bir kadın gazeteci olan Sarah Olsson, Erdoğan’ın kız ve erkek öğrencilerin aynı yurt ve evlerde kalmasına, kendilerinin muhafazakar demokrat olduklarını gerekçe göstererek karşı çıkmasını eleştirdi. Olsson, Erdoğan’ın Helsinki’ye gelmeden hemen önce kadın bir gazetecinin konuya ilişkin sorusunu “Sen kendi çocuğunun böyle yaşamasını ister miydin?” diyerek yanıtladığına dikkat çekti. Olsson İsveç Başbakanının Erdoğan'a nasıl bir sistem kurmaya çalıştığını sormaya ve eleştirmeye davet etti.

İKİ YÜZLÜ ADAM ERDOĞAN

Sosyaldemokrat Aftonbladet gazetesi köşe yazarlarından Wolfgang Hansson, “İki yüzlü adam Erdoğan” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Hansson, yazısında Türkiye Başbakanının siyasi yaşamın Dr Jekyll ve Mr Hyde’ı olduğunu savundu.

İsveçli gazeteci, “Türkiye’yi modernleştirmek istediğini söyleyen bir demokrat ve Muhaliflerini bastıran ve gazetecileri hapsetmekten çekinmeyen bir zalim. Stockholm’de iki yüzünden hangisini gösterecek?” diye soruyor.

Gazeteci, Erdoğan'ın Gezi direnişçilerine de acımasızca saldırdığını, polise saldırı emri verdiğini belirtiyor. kendine karşı olan herkesi, Kürtleri, medyayı denetim altına almak için yargıyı kullandığını, Türkiye'nin dünyada en fazla gazeteci mahpusun bulunduğu ülke olduğunu ve cezaevlerinde işkence olduğuna dair raporlar bulunduğunu yazıyor.

İsveçli gazetecilerin yanısıra, Kürt, Süryani, Arap gazeteciler ve bazı milletvekilleri de de Erdoğan'ı yeren makaleler kaleme aldılar.

YIPRANMIŞ ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI TAHTINA DOĞRU İPTE YÜRÜYOR

Yine İsveç’in en büyük günlük gazetelerinden yer alan Dagens Nyheter Gazetesinin köşe yazarlarından ve Ortadoğu uzmanı Michael Winiarski, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı tahtına doğru ipte cambaz gibi yürüdüğünü savundu. Gazeteci,12 yıldır süredir başbakanlık yapan Erdoğan’ın iyice yıprandığını yazıyor.

Michael Winiarski Erdoğan'ı ve partisi AKP’nin de İslam dünyasında çağdaşlaşmanın öncü gücü olduğunu ama Gezi eylemleri sırasında baskıcı yüzünü ortaya çıkardığını söylüyor. İsveçli gazeteci, Erdoğan’ın artık ABD ve AB tarafından da sert bir şekilde eleştirildiğine ve düşünce anlatım ve basın özgürlüğü ihlallerine dikkat çekiyor.

ERDOĞAN PROTESTO EDİLDİ

Başbakan Erdoğan İsveç Meclisi yakınlarında düzenlenen bir protesto gösterisiyle protesto edildi. Protesto gösterisi İsveç-Türkiyeliler Dayanışma Kültür Derneği, İsveç Kürt Konseyi, İsveç Alevi Federasyonu, Süryani-Asuri-Keldani Derneği, Türkiyeliler Dayanışma Kültür Derneği ve Mukavamet Grubu tarafından düzenlendi. Gösteriye PKK bayrakları ve Öcalan posterleri ile bazı grupaların da katıldığı görüldü. Sol Parti Milletvekilleri Jacob Johnson, Amineh Kakabaveh, Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Bodil Cebellos, Halk Partisi Milletvekili Fredrik Malm ve bazı İsveçli sanatçılar gösteriye konuşmacı olarak katıldılar.

Gösteriler sokak aralarında da devam etti.

Gösterilerden Gazeteci Fatih Altaylı da payını aldı. Tayyip ile birlikte İsveç'e gelen Fatih Altaylı Stockholm sokaklarında dolaşırken aniden karşısına çıkan TGB İsveç tarafından yalaka, yıkılacaksınız diye protesto edildi. Şaşkınlıktan ne diyeceğini şaşıran, yüzü kıpkırmızı olan Altaylı ise sadece "nasılsınız efendim iyimisiniz" diyebildi.

İSKANDİNAV ÖĞRENCİLER KARIŞIK KALIYORLAR

Başbakanın gençlerin, öğrencilerin aynı yerde kalmalarına karşı çıkışı "Muhafazakar demeokrat"bir koalisyonla yönetilenİSveç'te özellikle öğrenci ve gençler arasında şaşkınlıkla karşılandı

Kadın erkek eşitliğinin oldukça ileri sevilere ulaştığı İskandinav ülklerinde birlikte yaşama üç şekilde oluyor: 1. Evli, 2. Birlikte yaşama, 3. Ayrı evlerde oturup sevgili olma. Bunların dışında henüz bu şekilde yaşama kararı almamış olan çiftlere de kimse karışmıyor.

İskandinav ülkelerindeki yurtlarda ve evlerde de kız ve erkek öğrenciler 1- 3 odalı konutlarda isteyen birlikte isteyen ayrı ayrı yaşıyorlar. Koridorlarda tek odalarda tek tek yaşayanlar olduğu gibi, 2 ve 3 odalı konutlarda evli olanlar ya da evlenmeden birlikte yaşayanlar da var. İsveç Öğrenci evlerinin sitesi www.studentbostader.se konutları konusunda şu bilgileri veriyor.

Odaların kirası 2 bin kron ile 6000 kron arası değişiyor (1 TL yaklaşık 3 kron).

Konuta neler dahil?

Bizim tek odalı konutlarımızda en gereli mobilyalarla döşenmiştir. Yıllık kira 10 ay ödenir. Haziran, temmuz aylarında ödenmez. Kiraya ısınma, su, ev bakımı, kablo televizyonu dahildir.

Değişik tek oda modelleri var. Ancak çoğunda duş vardır, mutfak ortaktır. Ortak duş ortak mutfak olanlar da var. Minik mutfak dolabı ve duşu olanlar da. Ortak mutfaklıda kalırsanız kendi yiyeceklerini va tabak, çanağını, bulaşık temizlik malzemeni koyabileceğin kilitli dolabın vardır.

Hangi kurallar geçerli?

Koridorda kalan herkes koridorun, mutfağın, odanın ve bastu, çamaşırhane ve diğer ortak salon ve odaların temizliğinden sorumludur. Alerji tehlikesi nedeniyle ev hayvanı beslemek, sigara içimek yasaktır. Taşındacağında temizlik masrafı sana aittir. Geceleri yüksek ses çıkarmayın ve odanızı sağlıklı bir şekilde kullanın.

Odalarda kalmak oldukça iyi ve ilginç konut şeklidir. Çünkü 4 - 14 diğer öğrenci ile birlikte yaşayacaksınız, ortak mutfak, salon, koridor bazı durumlarda duş kullanacaksınız. Ancak bu, sorumluluk ve koridorda kalan diğerlerine saygı göstermepılmıştır.yi gerektirir. Temizlik, gürültü yapmama gibi konulara dikkat etmelisiniz. Tek odalar tek kişinin yaşayacağı şekilde düzenlenmiştir.

ulusalkanal.com.tr