ABD ve Barzani kaygılı

Irak Ordusu'nun İran ve Haşdi Eş Şabi Şii milis gruplarıyla yaptığı operasyon Amerika ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni rahatsız etti. Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD'in bertaraf edilmesinden sonra İran'ın tutumu ile ilgili kaygılı olduklarını söyledi. Bölgesel Yönetim Güvenlik Müsteşarı Mesrur Barzani de "Şii milisler IŞİD'den daha büyük bir sorun yaratacaktır" dedi.

ABD ve Barzani kaygılı

Irak ve İran'ın, IŞİD'e karşı Selahaddin vilayetinde başlattığı ve 3'üncü haftasına giren dev operasyon Amerika ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde kaygıya neden oldu.

Operasyonun henüz ikinci haftasında Musul ile Bağdat arasında köprü görevi gören Tıkrit kenti Irak'ın kontrolüne geçti.

Bahar aylarında Musul'a operasyon planları yapan Amerika, İran ve Irak'ın başarılı operasyonu sonrası kaygılı olduğunu açıkladı. Açıklama, Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'den geldi. Amerika Senatosu'nda konuşan Dempsey, İran’ın IŞİD’e karşı Irak güçlerini desteklemesini askeri bağlamda olumlu gördüklerini ancak IŞİD’in bertaraf edilmesinden sonra İran’ın tutumunun nasıl olacağı ve Irak hükümetinin kapsayıcı pir politika izleyip izlemeyeceğinin kendilerinde kaygılara yol açtığını söyledi.

Benzer bir açıklama da Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden geldi. BBC'ye konuşan Güvenlik Müsteşarı Mesrur Barzani, Irak Ordusu içinde savaşan Şii milislerin IŞİD'den daha büyük bir sorun yaratacağını belirtti.

"Öcalan'a hayranım" açıklamasıyla gündeme gelen eski CIA Başkanı David Petraeus, Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Petraues, Peşmergelerin kahramanca savaştığını belirterek, hayatını kaybeden peşmergeler için başsağlığı diledi.

ulusalkanal.com.tr