İran Dışişleri Bakanı Zarif: Savaşı başlatan taraf olmayacağız

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif, "Biz hiç bir savaşı başlatan taraf olmadık ve olmayacağız. Ama bize savaş açan bir ülke de savaşı bitiren taraf olmayacaktır." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Savaşı başlatan taraf olmayacağız

Ortadoğu'daki temaslarını sürdüren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, İran'ın başkenti Tarhan'a geldi.

Burada İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif'le görüşen Maas, nükleer anlaşmanın devam etmesi ve ABD ile İran arasında tırmanan gerilimi önlemek için temaslarda bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı, İranlı mevkidaşı Zarif ile görüşmesi öncesinde İran ile nükleer anlaşmanın yürürlükte kalması gerektiğini vurguladı.

Maas, anlaşmanın yürürlükte kalmasının Avrupa'nın güvenliği açısından olağanüstü önemli olduğunu söyledi.

İran'a da nükleer anlaşmadaki tahaahütlerine uyması çağrısında bulunan Almanya Dışişleri Bakanı, Amerika olmaksızın anlaşmanın sunduğu ekonomik avantajların hayata geçirilmesinin zor olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı, Amerika'nın İran ekonomisi üzerine uyguladığı yaptırımlara önlem amaçlı tasarlanan ödeme sistemi Instex konusunda konuştu. Maas, sistemin kısa süre içerisinde işler hale gelmesi gerektiğini söyledi.

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi ise, verilen sürenin sonuna kadar harekete geçilmezse, anlaşmadan kısmen çekilmeyi ciddi ve kararlı bir şekilde hayata geçireceklerini bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın İran'a yönelik petrokimya sektörünü hedef alan yeni yaptırımlarına da değinen Musevi, Washington'ın çekildiği nükleer anlaşmanın imzacısı olarak kalan Avrupa Birliği ülkelerini eleştirdi.

Avrupalı ülkelerin, nükleer anlaşmanın devamı konusunda yeterli çabayı göstermediklerinin altını çizen Musevi, "İran nükleer anlaşma şartlarının dışındaki bir konuyu müzakere etmeyecektir" dedi.

İran, anlaşmanın diğer taraflarına Amerika'nın yaptırımlarının İran ekonomisinde yarattığı etkinin telafi edilmesi için harekete geçmesini istemişti.

İran'ın anlaşmanın yükümlülüklerini kısmen askıya alması halinde, İran'ın anlaşmada izin verilen miktar olan yüzde 3,7 oranında uranyum zenginleştirebilecek.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Maas ve İranlı mevkidaşı Zarif, Tarhan'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Zarif, ülkesinin hala nükleer anlaşmaya yönelik taahhütlere bağlı olduğunu ve ABD ile Avrupa'nın söz konusu anlaşmayı yerine getirmeden başka bir müzakereye geçilemeyeceğini söyledi.

Bölgedeki istikrarsızlığın sebebinin Amerika olduğunu aktaran Zarif, ABD'nin İran’a ekonomik savaş ilan ettiğini ve bu savaşın tüm dünya için çok tehlikeli olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı, "Ekonomik savaşı başlatan ve destekleyenlerin güven içerisinde olması mümkün değil" ifadelerinde bulundu.

Mass ise konuşmasında, bölgedeki gerilimin savaşa dönüşmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

ulusal.com.tr

abd iran