FETÖ'nün üst yönetimine 5 yeni isim eklendi
Fetullahçı Terör Örgütü'nün üst yönetimi ve yurt dışı yapılanması deşifre olunca, isimlerin yenilendiği belirlendi. Örgütün elebaşı Fetullah Gülen'den sonra gelen Mustafa Özcan'ın başkanlığında 14 kişiden oluşan üst yönetim 11 kişiye indirilirken, yeni yönetime, Naci Tosun, Reşit Haylamaz, Mustafa Yeşil, Sadık Kesmeci, İrfan Yılmaz isimleri eklendi
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üst yönetimi ve yurt dışı yapılanması deşifre olunca, örgüt bu isimleri revize ederek 14 kişiden oluşan yönetimi 11 kişiye indirdi. Yeni yönetime, Naci Tosun, Reşit Haylamaz, Mustafa Yeşil, Sadık Kesmeci, İrfan Yılmaz gibi isimler eklendiği öğrenildi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, deşifre olan FETÖ, üst yönetimi ve yabancı ülkelerdeki sorumlularını değiştirdi.
Örgüt içerisinde "Türkiye imamı" olarak bilinen Mustafa Özcan'ın başkanlığındaki revize edilen üst yönetime, Naci Tosun, Reşit Haylamaz, Mustafa Yeşil, Sadık Kesmeci, İrfan Yılmaz gibi isimler eklendi.
Avrupa, Asya, Asya Pasifik, Avustralya, Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren ve küresel bir tehdit oluşturan FETÖ'nün Amerika sorumlusunun İsmail Büyükçelebi, Avrupa sorumlusunun Abdullah Aymaz olduğu öğrenildi.
ÜST YÖNETİM, 11 KİŞİYE DÜŞÜRÜLDÜ
FETÖ üst yönetimi, Fetullah Gülen'den sonra gelen Mustafa Özcan'ın başkanlığında 14 kişiden oluşurken, yeni yönetim 11 kişiye düşürüldü.
Üst yönetimde yer alan ve kamuoyunda "baş yüceler şurası" olarak bilinen bu isimler şöyle:
Mustafa Özcan, İsmet Aksoy, Naci Tosun, Şerif Ali Tekalan, İrfan Yılmaz, Reşit Haylamaz, Abdullah Aymaz, Mehmet Erdoğan Tüzün, Mehmet Ali Şengül, Mustafa Yeşil, Sadık Kesmeci.
Üst yönetimdeki isimler, 2014 yılında Türkiye'den ayrılarak yurt dışında yaşamaya başlarken, bu kişilerin halihazırda hangi ülkede oldukları bilinmiyor.
Mustafa Özcan'ın örgüt içerisinde Fetullah Gülen'den sonra gelen ilk isim olduğu ve "Türkiye imamlığı" yaptığı belirtiliyor. 2007 yılında Balkan ülkelerinde FETÖ'ye bağlı okulların sorumluluğunu üstlenen Özcan'ın şu an hangi ülkede yaşadığı bilinmiyor.
Yurt dışında yaşayan terör örgütü üst yönetiminde yer alan isimlerden ikisinin yabancı ülkelerden vatandaşlık hakkı kazandığı ortaya çıktı. Naci Tosun'un, Türk vatandaşlığından çıkarak Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlığına geçerken, Mustafa Yeşil'in ise Türk vatandaşlığının yanında İngiltere ve Kuzey İrlanda vatandaşlığı da bulunduğu belirtildi.
FETÖ, 30 AVRUPA ÜLKESİNDE FAAL
FETÖ'nün Avrupa sorumlusunun, aynı zamanda üst yönetimde de bulunan Abdullah Aymaz olduğu belirtilirken, Süleyman Tiftik'in Batı Avrupa sorumlusu, Naci Güven'in ise yardımcısı olduğu öğrenildi.
"Terörden arananlar" listesinde kırmızı kategoride yer alan Abdullah Aymaz, örgütün Almanya'da faaliyet gösteren örgütün üst düzey mensupları arasında yer alıyor ve Aymaz'ın hangi ülkede yaşadığı bilinmiyor.
30 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren FETÖ'nün Almanya sorumlusunun Hayrettin Özkul, İngiltere sorumlusunun Adnan Azak, Fransa sorumlusunun Hüseyin Karakuş, Belçika sorumlusunun Davut Yalçın olduğu kaydedildi.
20 Asya ülkesinde de etkin bir şekilde faaliyetlerini yürüten FETÖ'nün İsrail sorumlusunun Harun Tokak, Suudi Arabistan sorumlusunun Mevlüt Boztaş, Japonya sorumlusunun Mustafa Arslan, Çin sorumlusunun Levent Oğuz, Pakistan sorumlusunun Ünal Toşur olduğu öğrenildi.
"Terörden arananlar" listesinde yeşil kategoride bulunan sözde "İsrail imamı" Harun Tokak, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede "iki numaralı" şüpheli olarak yer alıyor.
FETÖ'nün Güney Amerika'daki yapılanması kapsamında, Kolombiya sorumlusunun Yunus Yaman, Venezuela sorumlusunun Eyyup Mahmut Günel, Brezilya sorumlusunun Hamdullah Bayram Öztürk, Şili sorumlusunun Sadi Şen, Arjantin sorumlusunun Mustafa Eker olduğu belirtildi.
FETÖ'nün Kuzey Amerika'da ABD sorumlusu İsmail Büyükçelebi, Kanada sorumlusu İsmail Nazlı, Meksika sorumlusu Osman Karaca, Dominik Cumhuriyeti sorumlusunun ise Mehmet Ünalan olduğu kaydedildi.
"Terörden arananlar" listesinde kırmızı kategoride bulunan İsmail Büyükçelebi'nin, 1997 yılında Çin sorumlusu olarak örgütsel faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. FETÖ'nün stratejiyi belirleyen İstihbarat Birimi Üst Yönetimi içerisinde "Yurtdışı sorumlusu" olarak görev yapan Büyükçelebi'nin, 2010'da örgütün ABD sorumlusu olarak görevlendirildiği tespit edildi.
Afrika ülkelerinde faaliyetlerini sürdüren FETÖ'nün, 20 Afrika ülkesinde sorumlusu bulunuyor. Terör örgütünün Mısır sorumlusunun Orhan Keskin, Libya sorumlusunun Nurettin Kaya, Tunus sorumlusunun Ali Kökten, Cezayir sorumlusunun Hamit Olgun olduğu belirlendi.
FETÖ, Malezya, Singapur, Tayvan, Hong Kong, Vietnam, Filipinler, Endonezya, Laos, Papua Yeni Gine gibi Asya Pasifik ülkelerinin yanı sıra Avustralya'da da faaliyet gösteriyor.
Terör örgütünün yönetim kadrosunu oluşturan ve yurt dışında yaşadıkları bilinen teröristler, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin", "dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık" dahil pek çok suçtan sanık sıfatıyla aranıyor.
"Terörden arananlar" listesi kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve gri olmak üzere 5 kategoriye ayrılırken, ihbarcılara ihbarda bulundukları isimlerin kategorisine göre ödül verilecek. Bu kapsamda ihbarda bulunanlara kırmızı listede yer alan isimler için 4 milyon liraya, mavi listedeki isimler için 1 buçuk milyon liraya, yeşil listedekileri için 1 milyon liraya, turuncu listedekiler için 600 bin liraya, gri listedekiler için ise 300 bin liraya kadar ödül verilecek.
Bahse konu teröristlerin isimleri ve kategorileri "www.terorarananlar.pol.tr" internet adresinde yer alıyor.