Modern dünyanın başı ışık kirliliğiyle dertte

Modern dünyanın başı ışık kirliliğiyle dertte

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bülent Aslan ve Türkiye'de ışık kirliliği hakkında çalışmaları başlatan Prof. Dr. Zeki Aslan, ışık kirliliğinin küresel bir mesele olduğunu söyledi. Prof. Zeki Aslan, "Şehirlerde gece gökyüzüne baktığınız zaman yıldızlı gök kubbe yerine yıldızsız parlak ışık kubbesi görürsünüz. Bu, ışık kirliliğidir. Işık kirliliği, enerji kaybı demektir. Boşa giden elektrik enerjisidir. Bu, her vatandaşı ilgilendirir. Bu durum, çevreye ve bilimsel astronomi çalışmalarına zarar vermektedir. Işık kirliliği, çözümü yerel olan bir dünya meselesidir. Bütün gelişmiş ülkeler ışık kirliliğini önlemeye çalışıyor" dedi.

Yoğun ışık kirliliği olan şehirlerde vatandaşların, bilhassa öğrencilerin gökyüzünü keşfedebilmeleri için karanlık gök yüzü parkları projelerinin sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Zeki Aslan, "Karanlık gök yüzü parkı, insanların, özellikle öğrencilerin şehir ışıklarından uzakta, yıldızlı gök yüzünü seyretmeleri, gök yüzünü tanımaları ve fotoğrafları çekmeleri için kurulmaktadır. Kurulan parklar bütün Türkiye'ye hizmet verecektir. Gökbilimine meraklı herkes, özellikle öğrenciler yararlanacaktır. Teleskopu olan karanlık gök yüzü parkına gelip semayı, yıldızları, gök taşı yağmuru gibi diğer gök olaylarını izleyebilecek, fotoğraf çekebilecektir. Karanlık gök yüzü parkına kurulacak teleskopu da kullanabilecektir” diye konuştu.

BURSA’YA İKİ KARANLIK GÖK YÜZÜ PARKI KURULACAK

Aslan, Bursa'ya iki karanlık gök yüzü parkı kurulmasının planlandığını bildirdi. Aslan, bunun için Keles yakınındaki Kendir yaylası ve Mustafakemalpaşa'nın Tırnova köyünde incelemelerin sürdüğü bilgisini verdi. İHA